Ruoka & juoma

Inspiraatio heräilee (joulu)keittiössä

8.12.2020

Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

herkku_joulu-19.jpg

Kokkausinspiraatio on ainakin omassa elämässäni asia joka tulee ja menee vahvasti aaltoina. Viime kevään omistin melkein kokonaan ruoanlaitolle, kesällä fiilistelin kaikkea ihanaa tuoretta, mutta nyt loppuvuodesta inspiraatiota keittiössä on saanut välillä metsästää suurennuslasin ja vainukoirien kanssa.

No, lääke siihenkin oli sama kuin yleiseen loppuvuoden harmauteen: joulu.

Järkkäsin viime viikonloppuna lähimmilleni pienimuotoiset pikkujoulut – ruokaa, suklaata, kuusenkoristelua ja Mariah Carey’s Magical Christmas Special. Olipa ihana pitkästä aikaa oikein fiilistellä, mitä kaikkea kivaa kokkaisi!

Olen huomannut että itselleni tänä ankeana aikana antaa valtavasti iloa ja voimaa se, että saan suunnitella jotain. Jotain ihan pientäkin, mitä tahansa joka antaa breikin päivien samankaltaisuudesta. Että on jotain mitä odottaa, tulee tunne siitä että tulevaisuus on olemassa, heh.

Mitään pienen lähipiirin kokoontumista suurempaahan nyt ei edes voi järjestää, mutta yllättävän paljon sitä saa kanavoitua energiaa ihan vaikka siihen, että suunnittelee vähän erityisemmän illan tai vaikka vain kahvihetken omalle perheelle tai parhaalle ystävälle.

herkku_joulu-4.jpg

Oli ihanaa pitkästä aikaa selailla reseptikirjoja ja oikein suunnitella ja fiilistellä illan tarjoiluja. Tavoilleni uskollisena pidin kuitenkin homman tosi simppelinä. Nämä kaikki reseptit sopivat esimerkiksi pikkujoulujen tarjoiluiksi, jouluiselle brunssille, uudenvuoden juhlaan tai lisukkeeksi joulupöytään perinteisten herkkujen rinnalle!

Yhtä reseptiä lukuunottamatta nämä kaikki on mahdollista valmistaa etukäteen jo vaikka edellisenä päivänä, mikä itselleni on olennaista juhlatarjoiluissa. Itse juhlapäivänä en nimittäin halua raataa koko päivää keittiössä, vaan säästellä energiaa myös rentoutumiseen, nauttimiseen ja läsnäoloon.

herkku_joulu-15.jpg

Tässäpä oiva alkukeitto kaikenmoisille talvisille aterioille. Keitosta juhlallisen tekee se, että se on terästetty kuohuviinillä.

Halusin makumaailmaltaan yksinkertaisen hienostuneen keiton, joten pidin mausteet tällä kertaa minimissä. Palsternakan oma aromaattinen makeus riittää, tasapainotettuna Granny Smith -omenien hapokkuudella.

herkku_joulu-16.jpg

Kuohuviinillä terästetty palsternakkakeitto

(neljälle)

500 g palsternakkaa (n. 2 suurehkoa)
2 Granny Smith -omenaa
1 sipuli
1-2 rkl voita
1 litra kanalientä
1 dl kuohuviiniä
1 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja paloittele palsternakka, omenat ja sipuli. Kuumenna kattilassa voi ja kuullota sipuli läpikuultavaksi. Lisää palsternakka ja omena ja kuullota hetki. Lisää kanaliemi, suola ja mustapippuri. Kiehauta ja madalla lämpö keskilämmölle. Anna keiton porista n. 20 minuuttia, kunnes palsternakka on aivan pehmeää. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa (huomioi, että jotkut tehosekoittimet vaativat keiton jäähdyttämistä ennen blendaamista!).

Kuumenna soseutettu keitto uudestaan ja sekoita joukkoon kuohuviini ja kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria – tai vettä, jos keiton koostumus on liian paksu. Tarjoile kuumana.

herkku_joulu-17.jpg

Ette kai kuvitelleet, että tekisin jouluruokapostauksen ilman ruusukaalia? Ehei, otan Suomen epävirallisen ruusukaalilähettilään tehtävät hyvin tosissani. Niinkin tosissani, että joskus on vaikeaa keksiä ruusukaalista jotain, mitä en olisi jo tehnyt.

No tällä kertaa upouusi idea löytyi ihanasta Delicious-lehdestä: suolaiset ruusukaaliletut, jotka tarjoillaan jouluisen juhlavasti hiukan blinien tapaan savulohen ja crème fraîchen kera.

herkku_joulu-10.jpg

Nämä letut kannattaa paistella vasta kun ruokailijat istuvat pöydässä, niin tulee parasta. Letut kypsyvät melko nopeasti, joten paistaminen sujuu suht sukkelaan vieraiden kanssa jutellessa ja kuohuviiniä siemaillessa (pullohan on näppärästi jo avattu palsternakkakeittoa varten). Taikinan voi – ja kannattaakin – toki tehdä jääkaappiin odottamaan jo etukäteen.

Yleensä suosittelen aina ostamaan pieniä ruusukaaleja, mutta tätä varten kannattaa valita suuria, koska ne on helpompi raastaa. Suosikkini, Deli Verden ruusukaalit joita Herkussa on kilohinnalla irtomyynnissä, ovat siis tähänkin reseptiin erinomaisia, koska laarista voi valikoida isoimmat yksilöt.

herkku_joulu-9.jpg

Ruusukaaliletut kylmäsavulohella ja crème fraîchella

(neljälle)

taikina:

300 g ruusukaalia
puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
3 kananmunaa
1,5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja tai Semperin gluteenitonta Fin-Mixiä
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen savupaprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

paistamiseen oliviiöljyä ja voita

tarjoiluun:

n. 200-300 g kylmäsavulohta
200 g crème fraîchea
tilliä
sitruunalohkoja

Jos haluat tarjoilla kaikki letut samaan aikaan, kuumenna uuni n. 100 asteeseen ja laita uuniin paistonkestävä astia.

Raasta ruusukaalit isolla raastimella (samalla jolla tekisit porkkanaraastetta). Raasta sitruunankuori pienellä raastimella.

Vatkaa keskenään kananmunat, maito, jauhot, leivinjauhe, paprikajauhe, suola ja mustapippuri. Sekoita joukkoon raastetut ruuskaalit, sitruunankuori ja sitruunamehu.

Lisää nokare voi ja oliiviöljy paistinpannulle ja kuumenna pannu hiukan keskilämpöä kuumemmalle. Nosta pannulle n. 2-3 ruokalusikallista taikinaa ja muotoile paistinlastalla letuksi. Paista n. 2 minuuttia kummaltakin puolelta kauniin ruskeaksi.

Nosta valmiit letut uunin lämpöön odottamaan muiden lettujen valmistumista. Tarjoile crème fraîchen, tillin ja sitruunalohkojen kera.

herkku_joulu-12.jpg

Alku- ja välinaposteltavaksi tein savusiikamoussen.

Savukalamousse on ruokalaji, joka tuntuu kovin ylelliseltä ja hienolta, mutta se on oikeasti todella yksinkertaista tehdä. Tarttee vain ostaa kalatiskistä valmiiksi savustettu siika ja sen jälkeen laittaa blenderi tai sauvasekoitin laulamaan!

herkku_joulu-13.jpg

Savusiikamousse sopii esimerkiksi cocktail-palaksi tai alkupalapöytään vaikkapa saaristolaisleivän tai crackereiden kanssa. Ostin seurueen ei-gluteeniongelmaisille Herkusta tuollaisia Backersin saaristolaissipsejä, jotka olivat minusta aivan loistava idea! Mousse sopii myös täydellisesti blinien – tai miksei vaikkapa yllä mainittujen ruusukaalilettujen kanssa tarjoiltavaksi.

Rakastan intohimoisesti piparjuurta (luulen että sukuni saksalaisvaikutteet näkyvät rakkaudessani piparjuureen, marsipaaniin ja aina ajoissa oleviin ihmisiin). Jostain syystä miellän sen erityisesti joulupöytään kuuluvaksi, joten maustoin piparjuurella myös savusiikamoussen.

herkku_joulu-18.jpg

Savusiikamousse

(n. 4 dl valmista moussea)

200 g savusiikaa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa (täysrasvainen)
100 g crême fraîchea (28 %)
1 sitruunan mehu
2 rkl hienoksi raastettua tuoretta piparjuurta
kourallinen sileälehtistä persiljaa
suolaa
mustapippuria

Riivi savusiiasta liha ja nypi ruodot pois. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja hienonna sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Laita vähintään tunniksi jähmettymään jääkaappiin ennen tarjoilua.

Tarjoile esimerkiksi saaristolaissipsien, saaristolaisleivän, hyvien voileipäkeksien tai blinien kera.

herkku_joulu.jpg

herkku_joulu-8.jpg

En kovin usein tee jälkkäreitä – yleensä hankin vain hyvää suklaata, jätskiä, hedelmiä tai valmiita leivoksia leivostiskistä. Nyt iski kuitenkin inspiraatio ja tein viskillä maustetut, tummat suklaa- pot de crèmet. Tämä jälkkäri on naurettavan helppo tehdä ja sen voi hyvin tehdä päivää etukäteen jääkaappiin.

Jälkkäristä tulee sitä parempi, mitä parempaa suklaata käytät. Itse käytin tähän Green&Black’sin 70-prosenttista. Ensi kerralla aion kokeilla rohkeasti suosikkiani, 85-prosenttista.

Viskin sijaan voit käyttää myös rommia.

herkku_joulu-7.jpg

Viski-suklaa pots de crème

(4-6 annosta – tuhtia tavaraa joten pienempikin annos riittää)

200 g tummaa suklaata (suosittelen väh. 70 %)
3 dl kuohukermaa
3 kananmunan keltuaista
2 rkl viskiä (tai rommia)
2 rkl voita

tarjoiluun:

tummaa suklaata raastettuna

Rouhi suklaa pieneksi veitsellä tai leikkurilla.

Lisää kerma kasariin ja kuumenna, kunnes kerma alkaa kevyesti kuplia reunoilta (älä päästä kiehahtamaan kokonaan). Poista liedeltä ja kaada joukkoon rouhittu suklaa. Odota noin minuutti, ja sekoita sen jälkeen sileäksi.

Vatkaa kananmunan keltuaisten rakenne rikki. pienessä kulhossa. Ota noin desi suklaa-kermaseosta ja sekoita se tasaisesti keltuaisten joukkoon. Lisää sen jälkeen tämä seos lopun suklaa-kermaseoksen joukkoon kasariin. Lisää joukkoon viski ja voi ja sekoita tasaiseksi.

Jaa seos pieniin kuppeihin ja anna jäähtyä. Suojaa hyvin kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Raasta päälle tummaa suklaata ennen tarjoilua.

herkku_joulu-6.jpg

Jouluherkuista on tietysti mahdotonta puhua mainitsematta suklaita ja juustoja! Odotan sitä hetkeä kun Herkkuun tulevat joulusuklaat – rakastan haahuilla kauniiden rasioiden keskellä ja yksi ihanimmista jouluvalmisteluista on se kun saa ostaa suklaat jouluksi.

Herkusta saa konvehteja myös irtotiskistä ja minusta on ihanaa valikoida rasiaan juuri omat suosikkimaut.

herkku_joulu-2.jpg

Noita irtotiskin konvehteja vien usein myös lahjaksi, pienikin rasia on näyttävä ja kaunis vieminen.

Ja toki minulla on myös pari perinnettä suklaarasioiden suhten: Ostan yleensä aina tämän Niedereggerin konvehtirasian jossa on kaikki suosikkini samassa (marsipaani, nougat ja praliinit!), sekä rasian Lauensteinin suklaapäällysteistä kandeerattua inkivääriä. Ne sopivat erinomaisesti tuoreiden hedelmien tai juuston kera simppelin elegantiksi jälkkäriksi, tai pieneksi makeaksi teen kanssa.

herkku_joulu-5.jpg

Itselleni joulun juustotarjotin ei ole valmis ilman stiltonia ja chabichouta, mutta tänä vuonna löytyi uusi hitti: ranskalainen vuohenmaitojuusto sellers sur cher. Se oli pikkujouluissa kaikkien suosikki. Harmaa tuhkakuori tekee siitä myös kivan visuaalisen lisän juustotarjottimelle.

herkku_joulu-14.jpg

Toivottavasti saitte tästä jutusta ideoita joulukuun herkkuihin! Muistutan vielä parista tavasta joilla joulun ruokaostoksista voi tehdä itselleen mahdollisimman helpot ja stressittömät:

Joulupöydän herkut kinkuista kaloihin ja laatikoihin voi tilata Herkusta ennakkoon 17.12. asti. Ennakkoon tilattavissa olevat tuotteet näkee täältä.

Ryysikseltä välttyy tilaamalla ruoat verkkokaupasta kotiinkuljetuksella. Mutta jos olet kuten minä ja haluat ehdottomasti itse fiilistellä ja inspiroitua ruokakaupassa, Helsingin keskustan Herkun jonotustilanteen näkee reaaliaikaisesti netistä. Tiskillä tönöttämisen sijaan voi siis tehdä samalla muita ostoksia, ja jonoon voi näpsäkästi ilmoittautua kännykällä jo vaikka matkalla kauppaan.

Viime vuonna käväisin kahvilla ja suklaakonvehdilla sillä aikaa kun odotin vuoroani kala- ja juustotiskille – siinäpä vasta nautinnollinen ja stressitön jouluostostapahtuma.

Dominopalikat pysähtyvät
Lapin tyäret kokkaa

You Might Also Like