Koti

Ajanhallintaa, nätisti

29.1.2015

Minulla on elämänlaatua nakertava ongelma, joka on varmasti tuttu monelle muullekin, jolla ei ole säännöllisiä työaikoja. En oikein osaa irrottautua siitä tunteesta, että nytkin voisi olla tekemässä jotain hyödyllistä.

Luonnollisestikaan tämä ei tarkoita sitä että olisin jatkuvasti tehokas. Pikemminkin päinvastoin. Silloin, kun voisin rentoutua ja harrastaa, pyörinkin kotona miettimässä että jotain pitäis nyt tehdä. Eli en tee kunnolla mitään hyödyllistä, mutta en myöskään tee mitään oikeasti kivaa. Toisin sanoen: täydellisen haaskattua aikaa!

weeklyplanner1

Urheillessani tai ollessani ystävien kanssa osaan relata täysillä ja unohtaa kaikki velvollisuudet, mutta yksin kotona tehokkuusajattelu yrittää helposti ottaa vallan. Olisi ihanaa osata vain lukea rauhassa kirjaa, siivota kaapit tai painella taidenäyttelyyn ilman takaraivossa hiertävää ajatusta siitä, että nytkin pitäisi olla tekemässä jotain muuta.

Olin vähän aikaa sitten käymässä Fredan Papershopissa ja löysin tämän Rifle Paper Co:n viikkoaikataulun. Ajattelin heti, että ehkä tässä on ainakin osittainen ratkaisu ongelmaani! Vihossa on 52 samanlaista sivua jotka voi repäistä irti, yksi vuoden jokaiselle viikolle.

weeklyplanner2

Pidän yksityiskohtaista kalenteria puhelimessa, mutta tätä käytän isojen kokonaisuuksien, työasioiden ja velvollisuuksien aikatauluttamiseen. Kirjoitan tähän maanantaina ne asiat, jotka haluan saada sillä viikolla kunakin päivänä tehtyä. Kun katson aikataulua ja huomaan, että sille päivälle asetetut tavoitteet on täytetty, voin hyvällä omallatunnolla heittäytyä virran vietäväksi. Näen näppärästi kerralla koko viikon ja osaan ripotella eri hommat eri päiville vaativuuden ja niihin kuluvan ajan mukaan.

Suosittelen siis viikkoaikataulun tekemistä vaikka ihan käsin aaneloselle. Tällainen aikataulu on tosi hyvä, konkreettinen tapa hahmottaa se, milloin päivän hommat on tehty ja oma, velvollisuuksista ja hyödyllisyysajattelusta vapaa aika voi hyvillä mielin alkaa. Minun ei tarvitse tarttua seuraavan päivän tehtäviin tänään, paitsi jos nyt ihan välttämättä haluan.

Ystäväni jakoi vähän aikaa sitten Instagramissa lauseen If I was organized, I’d be dangerous. No, varo vaan maailma, tämä hallitsemattoman kaaoksen keisarinna on hissuksiin ottamassa teitä muita kiinni…

Parasta juuri nyt
Tervetuloa, olet kotona

You Might Also Like

 • Katjakokko 29.1.2015 at 3:03

  Katselin noita just viime viikolla Papershopissa, vaan päädyin tilaamaan omani Garance Doren suunittelemana. Sitten sitä olisi ehkä pakko käyttääkin, kun ihan Jenkeistä saakka tilattu. Mulla on just tuo sama tehokkuusongelma kotona ja haaskaan aikaa jonninjoutavaan säätämiseen sen takia.

 • Saara 29.1.2015 at 3:08

  Voi että, niin tuttu tunne! Tänäänkin lähdin kotoa kahdeksalta ja palasin viideltä, ja koko sen välisen ajan opiskelin ja tein hommia. Silti tuntuu, että vielä pitäisi tehdä jotain, tai oikeastaan vielä pahempaa, että on ollut jotenkin saamaton! Järjevästi ajatellenhan tuo on ihan normaali työpäivä. Ehkä osasyy onkin se, että työskentely tapahtuu kahviloissa ja kirjastoissa. Tai siitä että kukaan ei ole sanomassa että tee tämä ja nyt olet valmis, niinkuin vaikka lukiossa tai työpaikalla. Mutta jokin järki tähän stressaamiseen ja vatvomiseen pitää saada. Kiitos kirjoituksesi havahtuin siihen ainakin tänään. Nyt aionkin vain katsoa leffaa ja syödä sipsejä, koska olen sen ansainnut.

 • Tuulia 29.1.2015 at 3:40

  Aaahh, niin tuttu tunne! Ja sitten lopuksi vaan harmittaa niin sikana, ettei edes osannut sitten kunnolla relata ja olla tekemättä mitään. Mutta mulla on myös auttanut tosi paljon päivittäisten puuhalistojen tekeminen: sitten kun päivän hommat on tehty, voi hyvillä mielin relata ja antaa loppujen töiden ja hommien odottaa seuraaviin päiviin. Myös pois kotoa työskentely auttaa. Päätän, että teen jonkin homman esim. kahvilassa ja sitten kotiin tullessa alkaa vapaa-aika. Pieniä juttuja, mutta ne voi vaikuttaa niin suuresti. Kiva kun siis kirjotit tästä! Ja huiput hei nää sun sivut, onnea vielä siitä!

 • Anniina 29.1.2015 at 5:23

  Juu, olis kyllä mahtavaa jos ei koko päivä menisi sellaiseen puolitekemiseen. Musta tietokoneella työskentely on äärimmäisen petollista, koska päädyn aina muille sivuille (kuten nyt tänne), enkä vain pysy sanakirjoissa ym (opiskelen kääntämistä). Netin on kuitenkin oltava koko ajan auki tiedonhakua varten!! Oon joskus tehnyt tollasia viikko- tai päivä listoja, pitäis olla kyllä sellanen lukkari jossa on kurssien lisäks etukäteen määrätyt “läksytunnit”. 😀 Sit lopun aikaa vois tehä ihan mitä vaan! 23 vuotta oon pärjännyt aika hyvin ilman säännöllistä kalenterin käyttöä. Ehkä olisi aika…

 • P 29.1.2015 at 5:25

  Noimpa juuri. Ihan paperikalenteri ajaa mulla saman asian, mutta löytäköön jokainen itselleen parhaan tavan 🙂

 • memmi 29.1.2015 at 5:34

  Siis mulla on niiin sama tunne tän aikatauluttomuuden kanssa. Yliopisto ei näköjään tee mulle hyvää. Tai lähinnä tää alkanut kevät tuntuu siltä, koska mulla on hurjasti vähemmän opintopisteitä tuloillaan esimerkiksi syksyyn verrattuna. Niihinkin sisältyy kirjatenttejä, eli se aika kun pitäis aikataulun mukaan olla jossain tietyssä paikassa on melko vähissä. Ja on myös aika petollinen tuo nykyään löytyvä hienous nimeltä sähköinen tenttiminen. Että tähän päälle kun vielä saa hyvin monen tentin kohdalla ihan itse päättää, että milloin sen tekee, niin eipähän sitä velvottavaa aikataulua ihan turhan paljoa välttämättä jää. Eli joo, todellakin menee liikaa aikaa sellaseen turhaan. Ei saa mitään hyödyllistä kunnolla aikaiseksi, mutta eipä oikei mitään kivaakaan tule tehtyä, koska se omatunto huutelee sitä velvollisuutta tehdä sitä ja tätä. Tarvisin selkeesti siis säännölliset työajat elämääni.

 • Kati 29.1.2015 at 8:23

  Anna Perho on kirjoittanut tästä asiasta kirjan Superarkea. Niin yksinkertaisia asioita, mutta silti niin vaikeita käytännössä. Pitänee opiskella aihetta lisää

 • Riikka 29.1.2015 at 9:37

  Kiitos vinkistä, laitoin heti tilaukseen tuollaisen samanlaisen aikataululehtiön! Ehkä aikatauluista ja deadlineista kiinni pitäminen onnistuu paremmin, kun ne on kirjattu ylöstuollaiseen nättiin lukujärjestykseen 🙂

 • Anni 2.2.2015 at 4:31

  ^_^ Saatoin ehkä tilata itselleni samanmoisen viikkokalenterin PaperShopista ja tänään se kolahti postiluukusta. Ai että mikä namupala!