Elämä Ruoka

Ei turuil mut toreil

28.7.2015

hietsu-(1-of-7)

Yksi asia, jota kaipaan Turusta ihan hirveästi, on kauppatori. Kävin siellä ympäri vuoden monta kertaa viikossa, en vain kahvilla tai haahuilemassa vaan ihan oikeasti ruokaostoksilla. Halvin ja paras.

Elo-syyskuussa kauppatori oli paratiisi, kun perustukkumyyjien lisäksi kaikki lähiseudun viljelijät myivät satoaan. Ne tuoreiden vihannesten röykkiöt, maailman muhkeimmat salaattikerät, laarit täynnä sieniä ja pikkuviljelijöiden astetta eksoottisempia kokeiluja. (Munakoisoja, valkosipulia ja päärynöitä Laitilasta? Liilaa parsakaalia, raidallisia punajuuria ja broccoli rabea? No mikä nottei!)

Nauttikaa toristanne, turkulaiset! Se on suomalaisittain harvinaisuus.

hietsu-(4-of-7)

Mutta ilokseni olen nyt huomannut, että on Helsingissäkin torielämää. Ei samanlaista, mutta silti aika kivaa.

hietsu

hietsu-(6-of-7)

Olen viime viikkoina opetellut käymään Hietsun torilla. Ruokaostoksia siellä ei voi varsinaisesti tehdä, mutta tunnelma on kiva – sopiva sekoitus turisteja, mummoja, kirppismyyjiä ja nuoria naisia vauvojen kanssa vaihtamassa kuulumisia.

Tykkään tilata kahvin ja parkkeerata terassille torin laidalle, ihan vain katsella vilinää.

hietsu-(5-of-7)hietsu-(2-of-7)

Hietsun kauppahalli tuo torille kivan lisän. Tykkään hallissa Roslundin burgerista, Fat Ramenista (erityisesti osterit, jos niitä saa!) sekä Jädelinon jätskeistä. Tumma suklaajätski on aivan loistava, niin tumma että väri lähentelee jo mustaa – samanlaista en ole koskaan saanut muualla Suomessa.

Nauttikaas heinäkuun vikoista toripäivistä, kesäkansa!

Helppo kesäruoka: kalaa ja vihanneksia "en papillote"
In between dreams

Saattaisit pitää myös näistä

 • Lotte 28.7.2015 at 8:05

  Hakaniemen torilla on hyvät ja huokeat vihannesvalikoimat – suosittelen! 🙂

  • Eeva Kolu 28.7.2015 at 8:18

   Ihanks tosi? Muistelisin joskus käyneeni siellä ja järkyttyneeni hintatasosta. Ehkä asiat ovat muuttuneet, pitää siis käydä uudestaan 🙂 (Tai sitten mikä tahansa vaan on kallis verrattuna Turun toriin.)

   • Lotte 28.7.2015 at 8:34

    Hehe, voi toki olla et Turun hintataso on edullisempi. Mut esim. keväällä eurooppalainen parasanippu eurolla oli mielestäni varsin hyvä hinta!

 • Reetta V. 28.7.2015 at 8:06

  Turun kauppatori on kyllä puhdasta parhautta. Käyn siellä lähinnä viikonloppuisin, mutta olen harkinnut, että aloittaisin joskus arkiaamuni tosi aikaisin hakemalla tuoreet marjat suoraan torilta aamupalapöytään. Ei Hietsun torikaan pahalta näytä!

  • Eeva Kolu 28.7.2015 at 8:19

   Juu, ei tuolla Hietsun torilla ruokaostoksia voi tehdä, mutta kiva siellä on hengailla 🙂 Turun kauppatori aamulla on ihan taikaa, suosittelen!

   • D,p 3.8.2015 at 9:02

    Miksei torilla voi tehdä ostoksia?

    Moneltakohan torimyyjältä meni nyt isot myynnit ohi?

    Oikeesti, mitä tarkoitat? Pliis selvennä ja mieti myös miten puhut, pliis.
    Vai odotatko, että oy tori ab tarjoaa nyt blogiyhteistyötä (eipä huono idea sekään)?

    • Eeva Kolu 7.8.2015 at 10:30

     Koska siellä ei ole ruokamyyjiä muutaman satunnaisen marjamyyjän lisäksi? Löysätkää vähän sitä pipoa 😀

 • tuulituu 28.7.2015 at 8:27

  Turun tori on kyl <3. Opiskelijana siellä oli vielä paras käydä iltapäivällä, ei tarvinnut miettiä, mitä ostais, kun kaikki oli edullista. Nyt työssäkäyvänä ei tarvitsisi enää euron pusseja katsoa, mut harmi kyllä elämä on kuljettanut pois Turusta. Ehkä joskus taas…

 • Lintu 28.7.2015 at 9:14

  Ylen kyselyn mukaan Kuopion kauppatori on Suomen paras tori ja savolaisten mielestä tietysti ”mualiman napa” 😀

  • Hanna 28.7.2015 at 7:20

   Kuopio mainittu! Ah Turun kauppatori on ihana mut mikään ei kyllä voita Kuopion toria. Juurikin mualiman napa!

 • lomailija 28.7.2015 at 9:44

  hietsun kauppahallu on nykyään ihan kuollut, pajon oli kojuja kiinni…missä myyjät? tori on kiva

 • j 28.7.2015 at 1:13

  Mä rakastan tollasta kirppispöytätoritunnelmaa. Siinä on jotain elämänmakuista kun kaupataan vanhaa tai uudempaakin tavaraa ja voi vaikka löytää tarvisemansa esineen…Yksi ajatus on ollut järjestää myös Turkuun tuollaista toimintaa Vanhalle suurtorille, jolle yritetään kehittää enemmän käyttöä. Toivottaisin kyllä tervetulleeks. Kauppatorilla on kiva, kun siellä on muutamia kirppipöytiäkin, joissa voi turista vanhojen paappojen kanssa. Hienon vanhan kynttilänjalan löysin tässä taannoin. Monipuolisuuttakin löytyy Turun kauppatorista siis.

 • memmi 28.7.2015 at 1:18

  Ah, Turun kauppatori on rakkautta! Ihania ihania hedelmiä, kasviksia, marjoja ja ylipäätään se tunnelma on siellä jotenkin hirmu kiva. Täytyy myös myöntää, että kovasti lämmittää opiskelijan sydäntä löytää välillä mm. nektariineja ja persikoita euron kilohintaan. Joo, toki ne on niitä yksilöitä, jotka alkaa jo olemaan aika pehmosia ja ylikypsiä, mutta nehän onkin juuri niitä parhaita ;D Huippua asua lähellä toria, mikä oliskaan parempaa kuin juuri haetut tuoreet hedelmät aamiaspöydässä tai kasvikset lounaalla.

 • Tui 28.7.2015 at 2:50

  Mutta Hietsun torilla on nykyään siinä jätskikiskan vieressä tosi usein symppis vihanneksia pakusta myyvä pappa! Ja hänen hinnat muistuttavat Turun torin hintoja, joita jäin myös kaipaamaan tänne muuttaessa. Toripappa taitaa yleensä olla vain loppuviikosta mutta nyt ostin esimerkiksi tänään potut, porkkanat ja salaattiainekset torilta.

  • Babylon 28.7.2015 at 6:21

   Sama setä myi perunoita yms pakusta 80-luvun alussa, kun nappulana kävin hoitotädin kanssa usein Hietsussa ruokaostoksilla! Tuolloin hallikin oli eloa täynnä.

 • emzi 28.7.2015 at 3:54

  käynyt aivan liian vähän toreilla tänä kesänä. syytän huonoa säätä.

  • A 29.7.2015 at 6:27

   Minäkin syytän huonoa säätä ihan kaikesta:D Voi suomen suvi minkä teit…

 • Suvi55 29.7.2015 at 5:50

  Tästä postauksesta tuli aivan jumalaton tarve päästä torille ja heti, saman tien ja just nyt. Harmi vain, ettei iltatorien kulttuuri taida olla kovin vahvoilla Suomessa.

 • Saranda 29.7.2015 at 6:54

  Hietsu on kesäisin yksi kulutetuimmista paikoistani, mutta noin herkullisen näköinen jäätelö on jäänyt kyllä välistä huomaamatta! Tänä viikonloppuna on tarkoitus viedä omia kamoja myyntiin eli jäde maistatukseen samalla! 🙂

  http://www.tyhjaajatus.blogspot.fi

 • EvaL 30.7.2015 at 7:02

  Hakaniemen torilta voi ostaa euron pusseja jos tahtoo olla pihi. Itse pidän eniten kalakauppiaasta paikalla ti-la. Takarekoista saattaa löytyä appelsiinilaventeleita ruukuissa. Malmin juna-asemalla löytyy tummien poikien tori jossa on ainakin halvat hinnat, ostin sieltä äidille 7€:lla kaksi muovikassillista vihanneksia joululahjaksi. Hietsussa on välillä näkee saman myyjän kuin edellisenä viikonloppuna, sama tahrainen nahkalaukku josta halutaan 20€. Mutta olen silti onnistunut löytämään sieltä kolme kashmir neuletta, yhden fleecen ja niken shortsit.

  Hei tietääkö tuliko se konttitori jo Kalasatamaan?

 • Anna L. 30.7.2015 at 11:35

  Turun tori on totisesti paras: maalaisten tonteissa on loistokkaita tuotteita, ja myyjien puheessa kuuluu rakas, tutun tylppä länsimurre.

  Ja torikaffe, tiätty. Seuraavaksi kerraksi suosittelen kahvittelua torimme uudemmassa kahvilassa Nieto’s:ssa. Mahtava espanjalainen kahvirekka ihanine (espresso)kahveineen, bocadilloineen ja makeine herkkuineen. 🙂

 • Mona 19.8.2015 at 5:35

  Oi kyllä – Turun tori on parhautta!! <3 🙂