Kulttuuri

Serial, kausi kaksi

16.12.2015

Huomasitteko jo, että Serialin toinen kausi on alkanut? (Jos olet ihan että öö mikä Serial, olen kirjoittanut aiheesta aiemmin täällä.)

Serialin aiheena on tällä kertaa Afganistanissa kadonnut, Talebanien vankina viisi vuotta ollut amerikkalaissotilas Bowe Bergdahl.

Itse en ollut ensimmäisen jakson jälkeen vielä täysin vakuuttunut kakkoskaudesta – mikä oli pieni pettymys, koska olin odottanut sitä todella pitkään ja kiihkeästi.

serial2-(1-of-1)

Vaikka tuotanto on jälleen tuttua Serial-laatua, ykköskauteen verrattuna eroja on paljon. Tällä kertaa aiheena on jo aiemmin paljon mediahuomiota saanut keissi. Siinä missä ensimmäinen kausi käsitteli “pienten ihmisten” kohtaloja  – ja toki Bowe Bergdahlinkin tapauksessa on siitä loppujen lopuksi kyse – on kakkoskaudella väkisinkin laajempi yhteiskunnallinen ja poliittinen teema. Soppaa sekoittaa se, että samasta aiheesta suunnitellaan elokuvaa ja Serialin kakkoskausi on tehty yhteistyössä elokuvakäsikirjoittaja Mark Boalin kanssa, joka itsekin tutkii Bergdahlin tapausta.

Mutta kaikista suurin menetys on se, että toimittaja Sarah Koenig ei tällä kertaa puhu kohteensa kanssa lainkaan itse, vaan kaikki Bergdahlin kommentit on nauhoitettu tämän keskusteluista Mark Boalin kanssa. Minusta ykköskauden parhaita hetkiä olivat nimenomaan Koenigin ja murhasta tuomitun Adnan Syedin väliset puhelinkeskustelut, jotka pistivät paitsi Koenigin myös kuuntelijan pohtimaan kaikenlaista – Adnanin syyllisyyttä, oikeusjärjestelmää ja oikeutta, empatiaa, muistia, ajan kulumista…

Mutta mutta. Ensimmäinen jakso on toki vasta ensimmäinen jakso. Vaikka tämä kausi on hyvin erilainen, nuo eroavaisuudet voivat hyvinkin jatkossa osoittautua vahvuuksiksi. Aion toki kuunnella ensi viikollakin.

Joko te kuuntelitte – mitä piditte?

Koukussa: Limetown
Kaikki se valo

You Might Also Like

 • liisa 16.12.2015 at 3:22

  Täällä tismalleen samat fiilikset! Innostuin Serialista juurikin sinun ansiostasi ja kuuntelin ensimmäisen kauden muutamassa päivässä. Olin niin koukussa että kuulokkeet oli korvilla kirjaimellisesti koko valveillaolon ajan. Itsekin odotin siis toista kautta kuumeisesti, joten nyt harmittaa kun ensimmäinen jakso ei ihan vastannut odotuksia. Samat havainnot kun sulla ja lisäksi tuntuu, että aihe ylipäänsä ei ole yhtä koukuttava. Noh, ehkä se johtuu omasta intohimosta murhakeissejä kohtaan..

 • Tunnels 16.12.2015 at 3:55

  Mulla on näköjään eri fiilikset ekasta jaksosta kuin muilla! Odotan nyt innoissani seuraavia jaksoja.
  Oikeastaan enemmän odotan miten tää tarina avautuu ja mitä seikkoja matkan aikana paljastuu. Sarahin zoomausjuttua ajatellen ehkä Bowe ei olekaan se tärkein juttu tässä tapauksessa, vaan kailen takana on isompi kuva, big picture, jonne Bowe katoaa taustalle. Siksi en maltakaan odottaa seuraavia jaksoja. Tai sitten olen katsonut liikaa House of Cardsia!
  Tykkään muutenkin, että tää kausi on erilainen ekaan verrattuna, en halua lukea tai kuunnella kahta samanlaista tarinaa samalta toimittajalta 😉
  Oon kyllä samaa mieltä aiemman kommentoijan kanssa, että olis kiva kuulla Sarahin juttelevan Bowen kanssa! Toivottavasti tää tapahtuu.

 • lilli 16.12.2015 at 6:13

  Täälläkin melko samat fiilikset ekan jakson kuunneltuani. Tuntui jotenkin ettei tämä aihe ole tarpeeksi lähellä ja ehkä sota- ja sotilasaihe vaikutti aluksi epäkiinnostavalta mutta toivotaan että jatkossa juttu syvenee ja mielenkiinto pysyy yllä.

  Aloitin kuuntelemaan hetki sitten myös Serialin juttuun vielä yksityiskohtaisemmin keskittyvää Undisclosed-podcastia ja nyt olen vähän koukussa myös siihen 😀

 • Maria 16.12.2015 at 7:45

  Samat fiilikset. Ehkä tää tästä vielä iloksi (ja jännäriksi) muuttuu. Toinen erilainen tekijä on se että viimeeksi kuuntelin kaikki jaksot putkeen, joten tarinan intensiteetti pysyi hyvin yllä. Nyt pitää odottaa että toinen jakso julkaistaan ☺️

 • Milla 16.12.2015 at 11:13

  Nyt oli pakko kommentoida, koska olen eri mieltä. Itse innoissani olen viime kauden kuunneltuani räknännyt päätäni (#anglismi) että mistä ihmeestä ne Serialin tyypit voiskaan tehdä seuraavat jaksonsa?! Toinen murhamysteeri ei ehkä oikein toimis samallla tavalla, ja monet kiinnostavat (esim. poliittiset) tilanteet puolestaan pistävät miettimään lähinnä siksi että niiden loput on vielä avoimempia kuin Hayn murha. Bowen tapauksessa on avoin mutta tiedetty loppu (paitsi ettei vielä tiedetä että miten sille oikeudessa käy), ja paljon kysymyksiä ja villejä käänteitä, ja vaikka tapaus on tunnetumpi, on se samalla vähän tunnettu siinä suhteessa että USAn suuri yleisö on lähinnä kuullut vain perus-faktat. Musta siinä on potentiaalia. Ja olen innoissani siitä että samalla tavalla kuin Adnanin tapaus paljasti tiettyjä järkkyjä juttuja USAn “oikeusjärjestelmästä”, tämä uusi sarja varmasti tutustuttaa miljoonat muuten ei-niin-kiinnostuneet ihmiset siihen millaista sodan arki Lähi-Idässä on Amerikan joukoille. Odotan siis innolla huomista jaksoa. Selvää taitaa olla se, että kaikki kuuntelemme joka tapauksessa ;D Ja hei, muuten ihan mahtava tapa oppia kieltä jos jonkun enkku vaatii petraamista. Mahtavaa siis että suosittelet.

 • Karita 19.12.2015 at 6:39

  Itselleni ykköskauden tärkeimpänä asiana oli ehkä Koenigin oma “sisäinen monologi” vaikka keskustelut Adnanin kanssa olivat myös tärkeä osa koko tarinaa. (Omana osanaan tärkeänä pidän miten nämä eri rikostapukset taustoittavat ja tuovat ilmi mahdollisia väärinkäytöksiä ja oikeusjärjestelmän mahdollisia vääryyksiä, ja tällä kaudella armeijan/sotilasoikeusjärjestelmän/polittisen pelin ongelmia.

  Top tip: Netflixistä löytyy nyt Serial-mainen (ja The Jinx-mäinen) murhadokumenttisarja Making a Murderer. Aloitan itse sen katsomisen huomenna, mutta internet kertoo, että ykköskauden Serial-fanit tulevat tykkäämään.

 • Ella 26.12.2015 at 7:23

  Sun ansiosta löysin Serialin ja kuuntelin ekan tuotantokauden melkein kerralla putkeen. Odotin kakkoskautta innolla, mutta ensimmäinen jakso ei kyllä napannut yhtään. Taitaa jäädä tämä kausi kuuntelematta…

  This American Life kuuluu lemppari podcasteihini, ja sen kuunteleminen maanantaisin on mulle joka viikkoinen traditio, koska silloin on ilmestynyt uusin jakso. Tykkäsin myös Mystery Showsta (kiitos myös tämän löytämisestä kuuluu sinulle!), mutta mysteerihautomosta ei ole kuulunut mitään uutta vähään aikaan. Lena Dunhamin Women of the Hour oli myös hyvä, mutta jaksoja oli muistaakseni vain neljä.

  Nyt olen tehnyt uuden löydön, josta varmasti tykkäisit! Kyseessä on siis Limetown niminen podcast, joka kertoo (fiktiivisen) tarinan Tennesseeläisestä pikkukaupungista, jonka asukkaat katosivat yhden yön aikana mystisesti, eikä heistä ole kuultu koskaan sen jälkeen. Juoneen liittyy jänniä twistejä, ja osa juonenkäänteistä on melko creepejä. Suosittelen lämpimästi, kolmen jakson jälkeen oon jo aivan koukussa!

  http://www.limetownstories.com

 • Kata 5.1.2016 at 4:00

  Minunkin on pakko vinkata tuosta Netflixin Making a murderer – dokkarisarjasta! Serialin ensimmäinen kausi on itsellä vasta kuuntelussa, mutta Making a murdererin kaikki jaksot ahmin kahdessa päivässä 😀 Noin puolet sarjasta koostuu oikeasta istuntomateriaalista ja se vain lisäsi mielenkiintoa, kun sai tarkkailla asianajajien ja syyttäjien puheenvuoroja kärpäsenä katossa. Järkyttävää, mutta samalla niin viihdyttävää päästä sisälle amerikkalaisten oikeusjärjestelmään valamiehistöineen (jury duty) päivineen. Suosittelen!