Ruoka & juoma

Se täydellinen gin&tonic

15.12.2016


joulukuu2-2-of-3.jpg

Saimme lukijaltamme toiveen: voisimmeko kertoa, mitä klassikkococktaileja jokaisen tulisi osata tehdä – ja miten ne tehdään?
Kyllä! Mutta pieni varoituksen sana: olen alkoholimaultani pappa. Minun mielestäni ihmisen tarvitsee osata vain viisi cocktailia:

aperitiiviksi negroni,
kuumana kesäpäivänä Apérol spritz,
dry martini, kun kaipaa elämäänsä vähän lisää säpinää,
kir royal, jos sattuu olemaan Pariisissa,

ja kaikkiin muihin tilanteisiin gin&tonic.

Haloo Kolu, jokainen osaa tehdä gin&tonicin, huudatte nyt puhelimenne tai läppärinne ruuduille. No se on totta. Mutta jokainen ei osaa tehdä täydellistä gin&tonicia. Nyt on hyvä aika opetella, sillä g&t sopii loistavasti myös jouluun – vaikkapa alkudrinkiksi ennen juhlapöytään istumista.

1) Gini

Ostan itse sentimentaalisista syistä vuodesta toiseen Bombay Sapphirea enkä suostu vaihtamaan, joten tähän osioon kysyin apua itseäni viisaammilta. Alkon valikoimista kokeile ainakin näitä (huomaa myös joululahjavinkki kotibaarimikolle):

HelsinGin
Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Beefeater 24 London Dry Gin
Tanqueray No. Ten

Ginisuositukset antoi Son of a Punchin Luca Bertamini.

2) Tonic

G&t:ssä eniten tilaa vie T, joten satsaa siihen. Käytännössä kaikki tuntemani baarimikot käyttävät Fever-Treen tonic-vettä. Testasimme taannoin Viini-lehden toimituksessa sokkotestissä Suomessa myytävät tonic-vedet. Voittajiksi selviytyivät Fever Tree ja Fentimans (joka tosin on melko vahvan makuinen), pahnan pohjimmaisiksi jäivät Pirkka ja Lidl. Paras valikoima tonic-vesiä on Alkoissa ja isoissa marketeissa.

Perusmoka g&t:tä tehdessä on käyttää liikaa tonic-vettä. Täydellinen suhde riippuu ginin vahvuudesta, mutta 1 osa giniä ja 2-3 osaa tonicia on yleensä hyvä määrä ottaen huomioon, että jäätkin sulavat. Testaa oman makusi mukaan – aloita vähällä ja lisää tarpeen mukaan. Todennäköisesti yllätyt siitä, kuinka vähän tonicia hyvä g&t kaipaa.

3) Jäät

Käytä. Paljon.

4) Lasi

Paras lasi g&t:lle ei ole se pitkä ja kapea, josta olet juonut suurimman osan elämäsi geeteistä. Koska tonic-veden kuplat kuljettavat aromeja, aromit pääsevät parhaiten esille leveässä tai laakeassa lasissa, jossa kuplia pääsee enemmän pintaan. Espanjassa g&t tarjotaan usein hauskoista jalallisista pallolaseista. Spiegelau valmistaa myös pelkästään gin&toniceille suunniteltuja laseja.

5) Koristeet

Moni ginivalmistaja suosittelee tiettyä kasvikunnan tuotetta oman merkkinsä kanssa – Hendrick’s kehottaa tarjoilemaan omansa kurkulla ja Napue rosmariinilla ja karpaloilla. Ginin maku tulee erilaisista alkoholiin uutetuista mausteista, kasveista, marjoista ja juurista, joten suositukset on yleensä laadittu korostamaan ginin omia aromeja. Sitruuna on klassinen ja varma valinta, joka toimii aina.

Koristeita voi myös testailla ja tutkia, miten ne vaikuttavat juoman makuun (tai mitkä herättävät eniten hämmästyksen älähdyksiä vieraissa). Kokeile appelsiinia, limeä, mangoa, rouhaisua mustapippuria, erilaisia yrttejä, joulun kunniaksi vaikka kanelitankoa. Ja palaa sitten lopulta sitruunaan.

Teksti & kuva: Eeva Kolu

 

Testissä: Alle 30 euron samppanjat
Iisisti vaan: Valmisruokien parhaat

You Might Also Like