Hyvinvointi Koti

Jotain ihanaa ilmassa

14.8.2018


Aromadiffuuseri muuttaa veden höyryksi, jonka mukana myös eteeriset öljyt pääsevät huoneilmaan.

Aromadiffuuseri muuttaa veden höyryksi, jonka mukana myös eteeriset öljyt pääsevät huoneilmaan.

Aromadiffuuserini herättää aina ihmisten mielenkiinnon, kun luonani käy vieraita tai kun pömpeli vilahtaa Instagramin videossa.

Kun alunperin innostuin aromaterapiasta, päätin olla hankkimatta diffuuseria, koska haluan minimoida vempaimien ja johtojen määrän kotonani. Eteeristen öljyjen maailma imaisi kuitenkin äkkiä mukanaan ja tajusin että minulla olisi diffuuserille paljon enemmän käyttöä kuin siitä olisi vaivaa.  

Diffuuseriin voi suhtautua puhtaasti huonetuoksuna, mutta omaani käytän hyvin paljon myös terapeuttisiin tarkoituksiin: rentoutumiseen, unen saamiseen, keskittymiseen… Ahkerimmin käytän sitä ollessani kipeä, koska höyry ja tietyt eteeriset öljyt helpottavat tukkoista nenää. Lisäksi monet eteeriset öljyt ovat vahvasti antibakteerisia ja antiviraalisia ja pystyvät itse asiassa tuhoamaan pöpöjä huoneilmasta (esim. täältä löytyy linkkejä aiheeseen liittyviin tutkimuksiin).


diffuuseri (2 of 3).jpg

Diffuuseria ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti vesisäiliön kokoon. Pieni säiliö voi riittää pieneen huoneeseen tai yksiöön, mutta isompi tila vaatii diffuuserin, joka höyryttää enemmän tuoksua kerralla. Säiliön koko ei kuitenkaan kerro kaikkea: jotkut diffuuserit päästävät kerralla vain vähän höyryä (jolloin säiliötä ei tarvitse täyttää yhtä usein), jotkut taas paljon (jolloin tuoksu on vahvempi, mutta vesi kuluu nopeammin loppuun). Asiallinen valmistaja osaa antaa jonkinlaisen ohjeistuksen siitä, minkä kokoiseen tilaan diffuuseri on tarkoitettu ja kuinka kauan säiliö kestää. 

Oma diffuuserini on Mujin isompi malli, ja olen ollut siihen enemmän kuin tyytyväinen. Yhdellä täytöllä diffuuseri jaksaa tuprutella kolmisen tuntia ja tuoksu leviää hyvin isompaankin tilaan. Tykkään myös diffuuserin minimalistisesta ulkonäöstä ja siitä, että se toimii myös himmeänä valaisimena. Mujin diffuuserista on olemassa myös pienempi malli.

Tätä ei ikävä kyllä saa Suomesta, mutta Mujin liikkeitä on oikeastaan kaikkialla muualla maailmassa (ja useimmissa niissä pääsee näkemään – ja haistamaan – juuri nämä nimenomaiset diffuuserit tositoimissa). Mujin brittiläinen verkkokauppa toimittaa muuten myös Suomeen.

Ai niin. Kun hankin diffuuserin, minulla oli taka-ajatuksena, että pääsisin ehkä yli hieman arvokkaasta mieltymyksestäni tuoksukynttilöihin. No, se ei pitänyt ihan paikkaansa. Eteeristen öljyjen tuoksu on paljon simppelimpi ja suoraviivaisempi kuin (laadukkaiden) tuoksukynttilöiden, joiden maailma on melkein yhtä kompleksinen ja kerroksellinen kuin hyvien hajuvesien. Onneksi elämässäni on tilaa molemmille. 

Eteerisiä öljyjä voi ostaa luontaistuotekaupoista sekä luonnonkosmetiikkaliikkeistä. Muista aina tarkistaa, että kyseessä on aito eteerinen öljy – markkinoilla on myös erehdyttävästi samannäköisissä pulloissa myytäviä saunatuoksuja ja ”tuoksuöljyjä” jotka voivat sisältää mitä vain. Kaikkein kalleimmat eteeriset öljyt (kuten ruusu ja jasmiini) myydään lähes aina laimennettuna jojobaöljyllä – ne ovat ok diffuuserissa, mutta kaikenlaisia epämääräisiä raaka-aineita varoisin, sillä ne voivat käyttäytyä odottamattomasti, vahingoittaa laitetta ja pahimmillaan jopa sen käyttäjää. 

Kotimaisen Frantsilan öljyjä saa lähes kaikista luontaistuotekaupoista ja Ruohonjuurista. Edullisia Taoasiksen öljyjä voi tilata täältä. Neal’s Yard Remediesin öljyt ovat tosi laadukkaita, tosin sitten hintavampiakin. 


Diffuuseri hörystää veden ultraäänen avulla, eli höyry on viileää eikä laite kuumene käytössä.

Diffuuseri hörystää veden ultraäänen avulla, eli höyry on viileää eikä laite kuumene käytössä.

Tässä vielä muutama resepti diffuuserille täsmätarkoituksiin. 

Säädä tippojen määrää sen mukaan, kuinka suuri diffuuserisi säiliö on (suosittelen noudattamaan valmistajan ohjeistusta annostuksesta). 

Syvä uni

4 tippaa laventelia
2 tippaa ylang ylangia
2 tippaa roomalaista kamomillaa

 

Fokus & energia

4 tippaa greippiä
2 tippaa sitruunaa
3 tippaa rosmariinia

 

Flunssasekoitus

3 tippaa oreganoa
3 tippaa eukalyptusta
2 tippaa tea treetä
2 tippaa piparminttua

Yöpöytä
Do the right thing

Saattaisit pitää myös näistä