Koti

Käytännön feng shuita

10.11.2018

 


EAA3DFDC-9515-4587-B430-2CFF227AC8EA.JPG

Olen aina ollut herkkä tiloille, tunnelmille ja ilmapiireille. Saavun usein hyvissä ajoin paikalle vain siksi, että saan valita ekana istumapaikan. En mene kahviloihin, joissa on kiikkerät tuolit tai kakofoninen akustiikka. Vältän tiettyjä supermarketteja ja suosin toisia.

Monta vuotta sitten luin Ilse Crawfordin kirjan Sensual Home ja meinasin itkeä helpotuksesta. Olin silloin töissä todella epämukavassa toimistossa (ei ikkunoita, ei luonnonvaloa, ei hetkeäkään omaa rauhaa) ja voin todella huonosti – tukka ihan kirjaimellisesti tippui päästäni. Kirjan luettuani tuntui, että aloin vihdoin tajuta itseäni. En olekaan hullu! Tai siis olen tietysti, mutta en sen hullumpi kuin kukaan muukaan.

Ei ihmisten ole tarkoituskaan elää elämäänsä keinotekoisessa ilmassa, keinotekoisessa valossa keinotekoisten asioiden keskellä.

Ilse Crawfordin aisteihin perustuvan sisustusfilosofian jälkeen löysin KonMarin ja sen myötä innostuin myös feng shuista. Niitä kaikkia yhdistää ajatus siitä, että muokkaamalla elinympäristöämme pääsemme lähemmäksi sellaista elämää, jota haluamme elää.

Nykyään en enää näe herkkyyttäni tässä(kään) asiassa heikkoutena vaan vahvuutena. Se nimittäin tarkoittaa, että osaan pienillä asioilla tehdä paikasta kuin paikasta viihtyisämmän, paitsi itselleni myös muille.


oksa.jpg

En usko kaikkeen feng shuissa, mutta uskon horjumatta siihen, että on väliä, millaisissa ympäristöissä vietän elämäni. Ympäristöt ja tilat voivat joko tukea tai nakertaa hyvinvointia. Ne voivat joko viedä kohti unelmia tai tehdä niiden saavuttamisesta vaikeampaa. Ne voivat edistää yhteyttä muihin ihmisiin tai seistä sen tiellä. Ne voivat tehdä arjesta ihanaa tai harmaata muhjua, jonka läpi pitää vain taaprata lomaa odotellen.

Moni ei ehkä ajattele näitä asioita, mutta väitän, että kaikki tuntevat ne. Osittain tietoisesti, osittain tiedostamatta. Siihen on syynsä, miksi johonkin ravintolaan tai jonkun ystävän kotiin on aina poikkeuksellisen ihanaa mennä.

Viihtyisät tilat eivät todellakaan vaadi isoa budjettia, design-tavaroita tai jännittävän feng shui -krääsän ostamista. Jo tuulettamalla ja muutamaa tavaraa siirtämällä saa ihmeitä aikaan. Tässä muutamia ideoita.

Tavaroiden läpikäynti on kaiken a ja o. (Takuulla arvasitte, että aloitan tästä!) Mikään ei ole yhtä tehokas tapa saada energia virtaamaan niin tilassa kuin mielessä kuin tavararöykkiöiden, paperipinojen ja kaikenlaisen epämääräisen rojun setviminen.

Laita kiertoon ne tavarat, jotka eivät edistä hyvinvointia ja virtausta. Esimerkiksi liian pieniksi jääneet vaatteet ja epämieluisat lahjat ylikriittisiltä sukulaisilta. Jos unelmoit uudesta kumppanista, sitä ei välttämättä edistä se, että nurkat ovat täynnä eksän tavaroita tai valokuvia.

Kaikissa huonekaluissa ja tavaroissa on vähintään yhtä tärkeää se, miltä ne tuntuvat kuin se miltä ne näyttävät. Tämä pätee sekä kosketukseen että siihen tunteeseen, jonka tavarat herättävät sinussa. Moni tavara näyttää kivalta tuotekuvassa tai Instagramissa, mutta saakin fiiliksen lopahtamaan, kun sen ottaa käteen. Luota siihen tunteeseen enemmän kuin silmiin.

Vältä huonekaluissa ja sisustusesineissä teräviä kulmia ja piikkejä, etenkin ahtaissa tiloissa. Ne ovat merkinneet vaaraa, joten ne saavat edelleen ihmisen alitajuisesti stressaantuneeksi. (Ja niihin voi oikeastikin kolhia kankkunsa.)

Vältä kiikkeriä ja rikkinäisiä huonekaluja, joita käyttäessä täytyy koko ajan hieman jännittää hajoavatko ne alta.


auringonk (2 of 2).jpg

Tasapainota raskasta ja siroa. Pelkistä siroista linjoista koostuva sisustus ei saa aikaan turvallista ja rentoutunutta fiilistä, pelkistä jykevistä huonekaluista koostuva sisustus taas tuntuu raskaalta ja painostavalta. Sama pätee kovaan ja pehmeään.

Se, että tilasta löytyy erilaisia elementtejä, tekee siitä tasapainoisen. Tätä voi soveltaa joko asunnon, yksittäisen huoneen tai vaikka vain pienen asetelman mittakaavassa. Länsimaissa klassiset elementit ovat maa, vesi, tuli ja ilma. Kiinassa maa, vesi, tuli, puu ja metalli.

Tuuleta avaamalla ikkunat joka aamu ja joka ilta, edes hetkeksi.

Älä pelkää tyhjää tilaa. Valo ja varjot tarvitsevat tilaa, jossa liikkua.

Suojaton selusta aiheuttaa alitajuista rauhattomuutta – nämä ovat alkukantaisia juttuja. Kotona on helpoin rentoutua, kun sohvat ja sängynpäädyt on sijoitettu seinää vasten ja istumapaikoilta näkee hyvin oviaukot. Jos selän takana ei ole seinää, tukeva selkänojakin auttaa. Samasta syystä sängyssä on hyvä olla pääty. Tämä juttu on tosi tärkeä myös työpisteen sijoittamisessa ja useimmissa avokonttoreissa sitä ei harmi kyllä tajuta.

Raskaiden huonekalujen kuten kirjahyllyjen fiilistä voi keventää asettamalla niiden päälle leikkokukkia tai viherkasvin (ideaalisti sellaisen, jonka lehdet kasvavat terhakkaan oloisina ylöspäin).

Luonnonmateriaalit ovat aina hyvä idea, samaten käsintehdyt esineet.

Leikkokukat ja huonekasvit ovat yksi parhaita tapoja saada elinvoimaa mihin tahansa tilaan… olettaen, että ne voivat hyvin. Suhtaudu varauksella piikikkäisiin huonekasveihin kuten kaktuksiin, traakkipuihin yms.

Kuivakukista ja lakastuneista huonekasveista tulee helposti pysähtynyt, ummehtunut tunnelma, etenkin jos ne ovat pölyisiä. Fiilistele ja kuulostele, mikä on niille sopiva paikka kotona vai haluatko niitä tilaasi ollenkaan.

Miltä tilassa tuoksuu? Minä voin hyvin, kun kotona tuoksuu raikas ilma, mäntysuopa, kasvit, hyvä ruoka ja eteeriset öljyt. Voin huonosti tiloissa, joissa tuoksuvat ummehtunut huoneilma, kemikaalipesuaineet tai heikkolaatuiset hajusteet.

Pimeät ja ahtaat tilat saa tuntumaan suuremmilta ja valoisammilta sijoittamalla seinälle peilin tai taulun, joka saa aikaan illuusion ikkunasta (esimerkiksi maisemamaalauksen).

Peilien sijoittamisessa kannattaa miettiä myös, mitä peilistä näkyy. Esimerkiksi kauniin kasvin, maiseman tai maalauksen hyvät vibat saa moninkertaistettua, jos se heijastuu vastapäisestä peilistä. Ikävä kyllä sama pätee myös pyykkikasoihin ja roskiksiin.

Eteisen merkitys on suuri. Se on ensimmäinen tila johon astut tullessasi kotiin ja viimeinen, josta lähdet. Se on myös vieraille ensimmäinen kurkistus kotiisi ja maailmaasi. Kotiin pitäisi olla ihana tulla, eikä siltä välttämättä tunnu jos aina ensimmäiseksi kompastuu pullonkeräyskassiin ja maksamattomiin laskuihin.


z5 (1 of 1).jpg

Petaa sänky.

Pyhitä makuuhuone tai -tila levolle ja lemmelle. Jos makkarissa on pakko olla työpöytä, pidä työt ja maksamattomat laskut laatikoissa piilossa. Vältä telkkaria, kännykkää ja tietokonetta makuuhuoneessa.

Mieti mitä näet ensimmäisenä, kun aamulla heräät.

Älä pidä liian isoja kirjapinoja yöpöydällä, ne voivat alitajuisesti aiheuttaa stressiä tekemättömistä asioista.

Hanki mieluummin useampi valonlähde (pöytälamput, jalkalamput, kynttilät) muutaman kirkkaan kattovalon sijaan tai lisäksi.

Himmennä valaistusta jo muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa. Tämä aktivoi melatoniinintuotantoa aivoissa ja tekee nukahtamisesta helpompaa.

Kylppärit ovat usein kaukana tilavista ja viihtyisistä, mutta yritä tuoda sinnekin edes yksi asia, joka saa sinut hyvälle tuulelle. Se voi olla vaikka tuoksukynttilä, pieni taulu tai pimeässä viihtyvä huonekasvi (esim. kultaköynnös).

Pidä vessanpöntön kansi ja kylppärin ovi aina suljettuna (poikkeuksena kylppärin tuuletus suihkun jälkeen… niin ja tietysti se kun vessanpönttö on käytössä. Silloin mielellään kansi auki). Tämä on klassisen feng shuin ykkössääntöjä ja liittyy siinä viemäreiden energiavirtauksiin, mutta olen huomannut sen lisäävän viihtyisyyttä ihan maalaisjärjenkin tasolla.

 

My shell to live in
Puhdas pyyhe

Saattaisit pitää myös näistä