Ruoka & juoma

Jouluaaton viinikaava

20.12.2019


jouluviinit (4 of 7).jpg

Suosikkijouluvalmisteluni: kun saa hiukan ennen joulua lähteä kaupungille ja valita jouluksi juustot, viinit ja kirjat.

Juustoiksi valitsen aina pari vanhaa suosikkia ja yhden tai kaksi yllättäjää, usein myyjän suosituksesta. (Siunattuja ovat juustomyyjät, jotka antavat maistella tarjontaa ennen valintaa.) Kirjat ovat tältä vuodelta vielä valitsematta – sekin ihanuus vielä edessä.

Minulta kysytään usein viinivinkkejä joulupöytään, ja annan kysyjille aina saman, hyväksi havaitun kaavan:

Yksi samppanja + yksi pinot noir + yksi mässypunkku = täydellinen jouluaaton viinikattaus.

Jouluna valitsen aina vähän tavallista parempia viinejä. Sellaisia, jotka kohottavat illan arjen yläpuolelle ja ovat itsessään yhtä suuri nautinto kuin joulun ruoatkin.


jouluviinit (3 of 7).jpg

Kaavan ensimmäinen kohta: samppanja. Miksi samppanjaa? Yleensä fiilistelen mieluummin hiukan tavanomaista parempia kuohuviinejä muilta viinialueilta, koska totta puhuen niissä on monesti parempi hinta-laatu-suhde kuin samppanjoissa. Mutta silti… samppanja on aina samppanja. Sillä on historia, painoarvo ja tunnearvo. Mikään muu juoma ei vain tuo juhlan tuntua samalla tavalla.

Lisäksi: samppanja sopii kaiken kanssa! Ajatelkaas, mikä makujen sekamelska joulun ruokapöytä yleensä on: on raikkaat kalat, on tuhdit ja makeat juurekset, on suolaiset lihat ja täyteläiset juustot… samppanjalla voi tietenkin korvata kalapöydän valkkarin, mutta se menee myös läpi aterian. Nimenomaan myös ruokajuomana, ei vain alkumaljana.


jouluviinit (2 of 7).jpg

Erinomainen, (samppanjoiden maailmassa) edullinen valinta on esimerkiksi G.H. Martel & Co Prestige Brut. Tämä samppanja on monille tuttu kivasti hinnoitellusta puolikkaasta pullostaan (15,89 e), jollaisen eilen jaoimme ystävän kanssa kahden hengen pikkujouluissa. Mutta G.H. Martel on ihan hiljattain tullut Alkoon myös täysikokoisessa pullossa (28,98 e).

Muita erinomaisia saman hintaluokan samppanjoita ovat esimerkiksi André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs (32,90) ja La Chouette de Champillon (30,49 e).

Useimmat ihmiset haluavat kuitenkin joulupöytään punaviiniä, ja siihen tarkoitukseen suosittelen aina kevyttä pinot noiria. Sekin selittyy sillä, että joulupöytä on makujen sillisalaatti. Kevyt ja mehukas pinot noir menee erinomaisesti kinkun, poron ja riistan kanssa, mutta se sopii myös kasvisruokien ja jopa lohen kanssa! (Erinomainen valinta on myös gamay, mutta koska kaavan tarkoitus on tehdä asioista yksinkertaisia, ei nyt sotketa sitä tähän.)

Kaksi pikkuisen parempaa pinot-tärppiä joulupöytään:


jouluviinit (5 of 7).jpg

Haraszthy Pinot Noir 2016 (16,48 e). Kevyt, mutta intensiivisen makuinen pinot, jossa on marjaisia, kirsikkaisia ja mausteisia aromeja. Ihana tasapainoinen viini, jonka unkarilainen alkuperä on myös hauska keskustelunaloittaja (aika harva suomalainen on juonut unkarilaisia viinejä). Tämä on hyvä esimerkki punaviinistä, joka sopii myös lohelle ja muille rasvaisille kaloille!

Gustave Lorentz Évidence Pinot Noir 2016 (19,99 e). Tämä pinot Ranskan Alsacesta on hieman Haraszthya täyteläisempi, mutta silti raikas, marjaisa ja mehukas. Nappivalinta etenkin, jos joulupöydästä löytyy poroa, riistaa, ankkaa tai sieniä.


Rehellisyyden nimissä: Nämä vanhat ja kauniit kristallilasit ovat tosi asiassa maailman huonoimmat viinilasit, koska tuollaisesta ylöspäin avautuvasta lasista karkaavat aromit. Kaikki vähänkään paremmat viinit kannattaa juoda oikeista viinilaseista.

Rehellisyyden nimissä: Nämä vanhat ja kauniit kristallilasit ovat tosi asiassa maailman huonoimmat viinilasit, koska tuollaisesta ylöspäin avautuvasta lasista karkaavat aromit. Kaikki vähänkään paremmat viinit kannattaa juoda oikeista viinilaseista.

Ja viimeiseksi… mikä on mässypunkku? Mässypunkku on se hekumallinen, arjen ylle kohottava, vähän liian kallis punaviini, joka avataan siinä vaiheessa, kun ruokapöydästä on noustu ja lahjat avattu. Siinä vaiheessa kun kaikki jouluaaton toimenpiteet on hoidettu ja voi keskittyä pelkästään sohvalla rohjottamiseen ja nautiskeluun.

Aikaisemmin ostin jouluksi aina myös jälkiruokaviinin, mutta viime vuosina olen huomannut että herkkupunaviini korvaa oikeastaan sekä jälkiruoan että jälkiruokaviinin.

Veneton alueen erikoisuus Amarone della Valpolicella on jotakuinkin täydellinen valinta tähän tarkoitukseen. Amaronea valmistettaessa rypäleiden annetaan ennen puristamista kuivua useamman kuukauden ajan, jolloin niissä on vähemmän vettä ja enemmän makua. Tämä tapa on saanut alkunsa alueella jo Rooman vallan aikaan, kun rypäleet piti saada säilymään talven yli. Lopputuloksena on vähän kuin punaviini steroideilla – viini, jossa aromit ovat tiivistyneet ja kehittyneet. Siitä voi yleensä etsiä esimerkiksi kuivatun viikunan, luumun, kirsikan, tumman suklaan ja jopa joulumausteiden aromeja. Amarone on myös hieman tyypillistä punaviiniä makeampaa.


jouluviinit (6 of 7).jpg

Varma tärppi jouluherkuksi on Zenato Amarone della Valpolicella (40,90 e). Perinteinen, klassinen viiden tähden Amarone. Hedonistista herkkua sellaisenaan, vielä parempaa juustosiivun kera.

Amarone vaatii kaksi kertaa enemmän rypäleitä kuin tyypillinen viini ja sen valmistusprosessi on työläs ja hidas. Siksi se ei koskaan ole halpaa, mutta erinomainen tapa tutustua tähän erityiseen viiniin ilman valtavaa panostusta on valita puolikas pullo.

Takuuvarma valinta puolikkaassa pullossa on Masi Costasera Amarone Classico (20,58 e) – todellinen klassikko, jonka etiketin muistan jo omasta lapsuudestani. (Masin pullo paljastui silloin tällöin puulaatikosta jonkun aikuisen saamana hienona liikelahjana.) Nyt aikuisena on ollut ilo huomata, että Costasera on oikeasti maineensa veroinen viini. Myös Zenaton Amaronea on aikaisemmin saanut puolikkaassa pullossa, mutta sain juuri kuulla että se on poistumassa Alkon valikoimista. Jos käy hyvä joulumäihä, sitä saattaa vielä joistain hyllyistä löytyä.

Toivottavasti löysit tästä jutusta ideoit, herkullisia hetkiä!

Pakastimen paras
Pari reseptiä joulukuuhun

Saattaisit pitää myös näistä