Ruoka & juoma

Pakastimen paras

13.1.2020

pavut (1 of 3).jpg

Lähtökohtaisesti pyrin käyttämään tuoreita vihanneksia, usein ja paljon. Se tekee hyvää ruumiille.

Raikkauden ja rapsakan koostumuksen lisäksi minusta on tärkeää käsitellä kokonaisia raaka-aineita.

Pestä, kuoria ja leikata omin käsin, niin että kaikki ei tule kliinisesti pussista ja valmiiksi viipaloituna. Se tekee hyvää sielulle.

Mutta pakastevihanneksille on ehdottomasti paikkansa. Esimerkiksi nopeana hätävarana pakkasessa sellaisten tilanteiden varalle, kun haluaa saada jotain terveellistä äkkiä ja helposti.

Tai sellaisten vihannesten tapauksessa, joiden saatavuuteen, laatuun tai hintaan sesongit vaikuttavat merkittävästi.

pavut (1 of 1).jpg

Oma suosikkipakasteeni on vihreät pavut. Talvella syön niitä vähintään kerran viikossa. Tähän aikaan vuodesta tuoreet vihreät pavut lennätetään hyvin kaukaa, ne ovat aika kalliita ja lisäksi usein nahistuneita.

Toisin kuin monien muiden vihannesten, vihreiden papujen koostumus ei liikaa kärsi pakastamisesta. Ja ne ovat niiiiin hyviä!

Pakastaminen säilyttää vihannesten ravintoarvot hyvin, kunhan se on tehty oikein. Tämän vuoksi luotan yleensä kotimaisiin pakastevihanneksiin, koska tiedän että Suomessa vihannekset pakastetaan niin että vitamiinit säilyvät. (En siis sano, etteikö muualla maailmassa tehtäisi niin – minulla vain ei ole tietoa asiasta.)

Mitä nopeammin pakastevihannekset sulattaa, sitä paremmin niissä säilyvät vitamiinit. Siksi en itse yleensä sulata pakastevihanneksia ollenkaan etukäteen vaan heitän ne aina suoraan pakastimesta pannulle.

(Tässä valmiiksi viipaloidut pakastepavut ovat kätevimpiä.)

pavut (2 of 3).jpg

Vihreiden papujen nimi on vähän harhaanjohtava – ne eivät teknisesti ottaen ole papuja. Mikä on pelkästään hyvä uutinen, koska vihreät pavut soveltuvat yleensä myös herkkävatsaisille toisin kuin oikeat pavut!

Myös ravintoarvoiltaan vihreät pavut muistuttavat enemmän vihreitä vihanneksia kuin tölkissä myytäviä papuja. Niissä ei ole paljoa hiilareita, mutta toisaalta ei proteiiniakaan.

Pakastepapujen valmistamiseen on yksi niksi, jos ei halua lötköjä vetisiä papuja, siis juuri sellaisia huonojen mielikuvien pakastevihanneksia:

En itse koskaan keitä pakastettuja vihreitä papuja vaan kypsennän ne aina paistinpannulla. Houkuttelen ensin pavuista nesteen esiin, sen jälkeen kiehuttelen nesteen pois ja annan lopuksi papujen pinnan karamellisoitua kuumalla paistinpannulla.

Suo siellä ja vetelä täällä, mutta ei minun pakastepavuissani!

pavut (3 of 3).jpg

Pannulla paistetuista pavuista voi tehdä tuhat ja yksi variaatiota. Tässä kaksi, joita itse teen aika usein.

Usein maustan pavut sitruunamehulla ja sitruunankuorella, mutta nyt veriappelsiinisesongin kunniaksi keksin kokeilla sitruunan sijaan appelsiinia. Se toimi erinomaisesti, ja toi vähän yllättävämmän vivahteen makuun!

Appelsiinilla ja voilla maustetut vihreät pavut

(kahdelle)

400 g (2 pss) vihreitä pakastepapuja
kourallinen pekaanipähkinöitä
iso (oikeasti iso!) nokare voita
1 (luomu)appelsiinin kuori
loraus mehua appelsiinista
suolaa
mustapippuria

Paahda ensin pekaanipähkinöitä melko kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa, kunnes niiden pinta alkaa paahtua kullanruskeaksi. Siirrä odottamaan.

Kuumenna pannulla voi. Lisää jäiset pavut pannulle. Hämmentele papuja niiden sulaessa. Kun pavuista alkaa irrota nestettä, jatka hämmentämistä. Kun pavuista irronnut neste on haihtunut pannulta, lopeta hämmentäminen hetkeksi ja anna papujen pinnan karamellisoitua minuutin tai pari. Sekoita ja anna taas karamellisoitua hetken, kunnes pavuissa alkaa olla hyvä paistopinta. Koostumuksen pitäisi olla mehevä, mutta ei vetinen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Rouhi pekaanipähkinät kevyesti veitsellä. Laita pavut tarjoiluastiaan ja sekoita joukkoon pekaanipähkinät. Raasta hienolla raastimella päälle appelsiininkuori, ja lorauta appelsiinista hieman mehua päälle.

Tarjoile heti lisukkeena.

IMG_6623.JPG

Vihreitä papuja ja pekonia

(kahdelle)

400 g (2 pss) pakastettuja vihreitä papuja
1 pkt pekonia
suolaa
mustapippuria
tarvittaessa oliiviöljyä paistamiseen

Leikkaa pekoni paloiksi (tämä onnistuu helpoiten saksilla!). Paista pekoni melko kuumalla pannulla. Kun pekoni on kypsää, lisää pannulle jäiset pavut. Pekonista irronnut rasva saattaa riittää papujen paistamiseen, mutta tarvittaessa lisää oliiviöljyä.

Hämmentele papuja niiden sulaessa. Kun pavuista alkaa irrota nestettä, jatka hämmentämistä. Kun pavuista irronnut neste on haihtunut pannulta, lopeta hämmentäminen hetkeksi ja anna papujen pinnan karamellisoitua minuutin tai pari. Sekoita ja anna taas karamellisoitua hetken, kunnes pavuissa alkaa olla hyvä paistopinta. Koostumuksen pitäisi olla mehevä, mutta ei vetinen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista seuraan esimerkiksi kananmuna haluamallasi tavalla. Pikaruokaa parhaimmillaan!

Paljon muutakin kuin sushia
Jouluaaton viinikaava

You Might Also Like