Koti

Työpisteen päivitys: ergonomiaa ja feng shuita

8.2.2021

Kaupallinen yhteistyö: Vepsäläinen

tyopiste-7.jpg

Olen normaalisti jäsenenä coworking-tilassa, mutta viime keväänä irtisanoin jäsenyyteni syistä, jotka eivät varmaan tule yllätyksenä kenellekään Teams-palavereissa päivänsä viettäville.

Muutaman kuukauden jälkeen sain niskani niin pahasti kipeäksi että ei auttanut kuin varata aika ensimmäiselle fysioterapeutille, jolla oli vapaita aikoja.

Annas kun arvaan, olet tehnyt etätöitä, hän sanoi ensi töikseen. Jep! En vissiin ole ainoa, jolla on viimeisen vuoden aikana ollut tällaisia ongelmia.

Keväästä asti olen ajatellut että kyllähän tässä pian pääsee takaisin toimistolle, mutta vuodenvaihteessa tuli vihdoin hyväksyminen, että eipä se taida ihan heti tapahtua. Joten päätin vihdoin rakentaa kotiin kunnollisen työpisteen.

tyopiste3.jpg

Kirppikseltä ostettu kirjoituspöytä oli paikoillaan jo valmiina, mutta aikaisemmin olen käyttänyt sitä lähinnä meikkaamiseen.

Olen onnekas siinä mielessä, että minulla oli mahdollisuus sijoittaa työpöytä ikkunan alle. Monena päivänä olen pysähtynyt tuijottelemaan ikkunasta lumisadetta – siinä kyllä rentoutuu ihan yrittämättäkin kesken työpäivän.

tyopiste-12.jpg

Aloin selvitellä kotitoimiston ergonomia-asioita vähän enemmänkin, enkä ollut koskaan ajatellut miten epäergonominen työväline läppäri on. Katse suuntautuu koko ajan alaspäin, mikä rasittaa niskaa ja hartioita (hello, tech neck!) ja saa myös rintakehän vetäytymään sisäänpäin.

Tällä on vaikutus paitsi lihasjumeihin, myös mielialaan ja energiatasoon: millainen fiilis on katse alaspäin suuntautuneena ja itseensä käpertyneenä? Tuskin kovin energinen ja itsevarma eikä hengityskään kulje kuten sen kuuluisi. Ihmekään, jos työpäivän jälkeen on hieman nuupahtanut fiilis.

Hankin tietokonetarvikeliikkeestä muutamalla kympillä tällaisen korokkeen, jolla läppärin saa korotettua niin, että näyttö on silmien kanssa samalla tasolla. Aivan loistava keksintö!

tyopiste-10.jpg

Tällaista telinettä käytettäessä täytyy tietenkin olla erillinen näppäimistö ja hiiri. Onneksi bluetoothilla toimivat näppäimistöt ja hiiret ovat kevyitä, johdottomia ja näppäriä.

Hiiri on toki myös ergonomisempi (valokuvaajaystäväni oli kauhuissaan kun kerroin, että olen kymmenen vuotta tehnyt kuvankäsittelyä läppärin omalla trackpadilla). Ja se käyttömukavuus! Hiirellä kaikki on nopeampaa, kevyempää ja miellyttävämpää.

Nyt kun työpöytä ja tietokoneasiat ovat kunnossa, on vielä kotitoimiston vaikein peto selätettävänä: työtuoli. Tähän asti olen tehnyt töitä kiikkerällä ja kovalla, kirppikseltä löytyneellä ruokapöydän tuolilla. Sillä fysioterapeutilla olisi varmasti tähänkin sananen sanottavanaan.

tyopiste-17.jpg

Työtuoleihin tuntuu pätevän sama sääntö kuin lepotuoleihin: voi saada joko kauniin tai mukavan, molemmat samassa tuolissa on jo melkoisen paljon pyydetty.

Esteetikkona ja innokkaana sisustajana en kerta kaikkiaan vaan voi tuoda kotiini mitä tahansa hirvitystä, en edes ergonomian nimissä. Etenkään kun minulla ei ole erillistä työhuonetta, jonne hirviön voisi piilottaa oven taakse, vaan työpiste sijaitsee makkarissa! Yöunethan siinä menisivät.

Rämästä niskasta motivoituneena päätin nyt kuitenkin selvittää asian juurta jaksain. Aloin kartoittaa vaihtoehtoja kauniiden tuolien tyyssijasta eli Vepsäläiseltä. Sain kotiin sovitettavaksi kolme eri tuolia, jotka kaikki läpäisivät testin: kaunis ja mukava. Ja tietysti laadukasta tekoa ja designia, joka kestää käyttöä ja aikaa.

tyopiste-2.jpg

BoConceptin Adelaide-työtuoli on todella tukeva ja mukava. Siinä on hieman pesämäinen fiilis, mikä on erityisen tervetullutta jos työpisteen joutuu sijoittamaan niin että selän takana ei ole turvan tuntua tuovaa seinää tai nurkkaa. Tuolista on olemassa myös kevyempi versio ilman “käsinojia”, ja sen saa myös pyörillä.

Tykkäsin tästä huopaverhoilusta tosi paljon – vaikka tuoli on tukeva ja ryhdikäs, huopa tuo sopivasti lämpöä työpisteelle, vähän kuin tohvelit työpöydän alla.

tyopiste-20.jpg

Tuolien ultimate klassikko: Arne Jacobsenin Seiska. Itse en edes tiennyt, että tästä kaunottaresta on myös työtuoliversio! Jos olisin tiennyt, en olisi marissut siitä että kauniita työtuoleja ei ole olemassa.

Seiska on tietysti iso investointi, mutta se onkin sitten sellainen huonekalu, jota voi kutsua elämänkumppaniksi. Äidilläni on ruokapöydän tuoleina 17 vuotta sitten osteut Seiskat, ja ne näyttävät edelleen aivan samalta kuin ostopäivänä. Ne eivät ole kuluneet käytössä eikä silmäkään tunnu niihin kyllästyvän. Nahkaverhoilussa käyttö näkyy toki eri tavalla kuin puussa, mutta omasta mielestäni laadukas nahka vain kaunistuu patinoituessaan.

Seiska-työtuolista on olemassa myös sirompi versio ilman käsinojia. Sen saa myös ilman nahkaverhoilua, mikä laskee hintaa aika paljon.

Tämä oli testaamistani tuoleista ainoa, jossa oli pyörät (nämä kaikki saa kyllä myös pyörällisenä versiona). Tämän perusteella itse tykästyin pyörälliseen työtuoliin, mutta nämä ovat toki vähän makuasioita. Itselleni pyörällisessä tuolissa oli jotenkin kevyempi olo eikä kroppaa tullut väänneltyä hankaliin asentoihin yhtä paljon.

tyopiste-18.jpg

Kolmanneksi sovittelin työpisteelle Normann Copenhagenin Hygiä, joka oli tullut minulle tutuksi coworking-tilasta. Tuoli on todella tukeva ja mukava! Selkänoja näyttää matalalta, mutta siihen on tosi hyvä nojata.

Ylipäätään olen huomannut että selkänoja on ehkä tärkein ominaisuus työtuolissa. On tosi tärkeää, että kesken työpäivän voi välillä nojata mukavasti taaksepäin, vetää henkeä ja venytellä, niin ettei koko ajan könötä etukenossa. Itselläni on myös taipumus könöttää ihan tuolin etureunassa, mikä on ergonomian kannalta huonoin mahdollinen työasento.

Huomaan, että kun otan työpäivän aikana “ajattelupausseja” jolloin nojaan taaksepäin ja tuijotan läppärin sijaan johonkin kaukaisuuteen, ajatus alkaa kulkea. Myös hermostolle on hyväksi välillä päästää irti! Nojata taaksepäin, relata ja antaa tuolin hetken kannatella.

On todella, todella tärkeää palautumisen kannalta päästää myös kesken työpäivän irti, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kunnon tukeva tuoli auttaa tuntemaan, että ei tarvitse itse koko ajan kannatella itseään.

tyopiste-16.jpg

Lisää työtuoli-ideoita voit selata täältä.

Vepsäläisellä on nykyään myös yrittäjille suunnattu leasing-palvelu, josta voi vuokrata kalusteet toimistoon, toimiston ja yrityksen koosta riippumatta. Minusta aika nerokasta – toimistoon saa laadukkaat design-kalusteet ilman valtavaa kertainvestointia, ja kalusteita voi myös päivittää ja vaihdella tarpeen mukaan. Täältä voit lukea lisää Design Leasing -palvelusta.

tyopiste1.jpg

Lopuksi vielä tietenkin monien lukijoiden lempiosuus sisustusjutuissani, eli hörhöosuus.

Käytännön feng shuita työpisteelle:

Jos mahdollista, älä sijoita työpistettä makuuhuoneeseen. Makuuhuone olisi hyvä varata levolle.

Jos työpiste on pakko sijoittaa makkariin, kuten pienissä asunnoissa yleensä on (myös omassani!), pyri työpäivän päätteeksi siivoamaan työstä muistuttavat paperit ja muut välineet piiloon esimerkiksi laatikoihin, tai vähintääkin siisteihin pinoihin. Levällään olevat työvälineet muistuttavat keskeneräisistä asioista ja voivat alitajuisesti häiritä rentoutumista ja unta.

Ihminen pyrkii tiedostamattaan suojaamaan selustansa, joten jos voit, sijoita työpiste niin että istuessasi selän takana on seinä. Pienissä asunnoissa tämä ei yleensä ole mahdollista, joten silloin korkea, tukeva selkänoja tuolissa auttaa. Jos mahdollista, yritä sijoittaa työpiste ainakin niin, että suoraan selkää vastapäätä ei olisi ovea. Kun selusta on turvattu, meidän on helpompi rentoutua ja keskittyä.

tyopiste-21.jpg

Kaaos työpöydällä ei ole pahaksi, siinähän on vain oikeanlainen tekemisen meininki. Varo kuitenkin kaikkea, missä on jämähtänyt ja tunkkainen energia: roskat, tavarat joita ei tarvita tai käytetä, epämääräiset kasat joiden sisällöstä et oikein edes tiedä.

Jos työpisteen läheisyydessä ei ole ikkunaa, kannattaa seinälle ripustaa maisemataulu tai -valokuva, joka luo illuusion ikkunasta. Tällöin myös hyvä valaistus on erityisen tärkeä.

tyopiste-23.jpg

Työpisteen ympäristöön sijoitettujen valokuvien, maalausten yms. olisi hyvä olla energisoivia ja vireeltään optimistisia. Rentouttavat ja rauhoittavat kuvat kuuluvat rentoutumiselle ja rauhoittumiselle tarkoitettuihin tiloihin, ja masentavaa tai ahdistavaa taidetta ei mielestäni kotona kannattaisi olla ollenkaan.

Viherkasvit ja kukat energisoivat tilan kuin tilan. Kaunis vesikannu ja vesilasi energisoi työntekijän, kunhan niistä muistaa juoda päivän mittaan.

tyopiste-11.jpg

Työpisteen sisustus ja tarpeisto voi edustaa ja edistää tavoitteitasi tai unelmiasi työn saralla. Mieti millä tavalla työpisteesi kuvastaa sitä, mitä haluat uraltasi. Mitä vaikka menestyvän yrittäjän työpöydällä olisi? Joisiko hän kahvinsa lohkeilleesta mukista? Millaisella kynällä hän kirjoittaisi? Voit myös pitää työpisteellä muistoja aikaisemmista onnistumisistasi. (Itse olen harkinnut printtaavani muutaman erityisen ihanan saamani palautteen, jotta voisin lukea ne aina kun alan epäillä etten osaa mitään ja kaikki mitä teen on turhaa.)

Itselläni on työpöydällä tuoksukynttilä, jonka sytytän silloin kun alan kirjoittaa. Se antaa mielelleni merkin että nyt on aika siirtyä silpputyötehtävistä (mailit, paperihommat yms) siirtymistä työtehtäviin, jotka vaativat syventymistä, keskittymistä ja luovuutta.

tyopiste-9.jpg

Kuten kaikessa feng shuissa, myös työpisteen feng shuissa tärkeintä on se, että energia saa virrata. Tämä tarkoittaa riittävää valoa, raikasta sisäilmaa, puhtaita pintoja sekä turhan rojun poissaoloa.

Hyvät säilytys- ja organisointiratkaisut papereille, toimistotarvikkeille, johdoille yms. ovat hyödyllisiä ja pitävät työpisteen yleisilmeen siistinä. Niissä piilee kuitenkin myös pieni vaara, koska kaikenlaisiin laatikoihin ja mappeihin tulee helposti vain säilöttyä turhaa rojua. Feng shuin kannalta on tärkeämpää karsia turhaa rojua kuin hankkia uusia esteettisiä tavaroita sen säilyttämiseen.

tyopiste-8.jpg

Jos ihmettelet että mitä on tämä käytännön feng shui josta horisen, olen kirjoittanut omasta, sovelletusta feng shui -filosofiastani esim. näissä postauksissa:

Käytännön feng shuita

Käytännön feng shuita makuuhuoneeseen

Virtaukset liikkeelle

Nyt toivotan kaikille hyviä virtauksia ja vetreitä niskoja kotitoimistoon!

Liikehdintää pinnan alla
Valo ikkunassa (ja marraskuussa)

You Might Also Like