Koti

Lucia valon tuo

13.12.2019


lucia (1 of 1).jpg

Hyvää Lucian päivää!

Ostin itselleni jokin aika sitten pikkujoululahjaksi tämän Lucia-kynttelikön, mutta päätin sytyttää siihen ensimmäistä kertaa kynttilät vasta tänään, valon juhlana.

Kynttelikkö on Artekin ja COMPANYN Secrets of Finland -mallistosta. Mallisto pitää sisällään erilaisia keramiikkaesineitä, joista jokainen kuvastaa yhtä suomalaista rituaalia.

Koko mallisto on aivan hurmaava, lämmin, naivistinen ja vähän humoristinen. Sen inspiraationa on ollut mielikuvitusleikki siitä, mitä suomalaiset olisivat vieneet Japaniin lahjaksi 100 vuotta sitten, kun Suomen ja Japanin välille solmittiin ensimmäiset diplomaattiset suhteet.


lucia (1 of 4).jpg

Ilman kynttilöitä Lucia ei oikeastaan ole mitenkään jouluinen ja menee kauniina koriste-esineenä vuoden ympäri. Tässä kuitenkin mietin, että ehkäpä pidän sitä kuitenkin esillä vain jouluisin.

Ennen tuntui tärkeältä omistaa vain tavaroita jotka ovat koko ajan käytössä, mutta nykyään ymmärrän myös että oma arvonsa on sellaisillakin esineillä, joiden kaivaminen esiin tuntuu erityiseltä. Vähän siltä kuin ottaisi aarteen esille.

Ajattelin tätä pari viikkoa sitten kun käärin huolellisesti pakattuja lasisia kuusenkoristeita esiin silkkipaperista. Ne tuntuivat juuri sellaisilta – aarteilta.

Erityisiltä tuntuvat esineet tekevät heti jollain tapaa erityisen siitäkin hetkestä, kun niitä käytetään. Kukaties, ehkä tulevien vuosien rituaali on sytyttää Lucia-kynttelikköön kynttilät ensimmäistä kertaa aina Lucian päivänä.

Tästä eteenpäin ne saavat minun puolestani palaa tauotta vuoden loppuun asti.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Lempeä syli
Kukkiva joulukoti

Saattaisit pitää myös näistä