Koti

Ikea hack: brittityylinen kirjahylly

27.3.2023
Erävoitto: taulu seinällä ja kirjahylly saranoiden säätöä vaille valmis!

Viime viikoilta ei ole kummempaa kerrottavaa. Remonttiväsymys painaa yhä enkä ole tehnyt oikeastaan paljon muuta kuin lukenut kirjoja ja katsellut ikkunasta vaihtelevasti ilon ja epätoivon vallassa (tänään pinnalla jälkimmäinen). Ehkä syönyt vähän liikaa suklaata ja juonut just sopivasti – eli paljon – teetä. Mutta ennen kaikkea olen vaan laitellut kotona paikkoja kuntoon.

Remontin loppuvaiheessa on niin paljon kaikkea pientä, jolla on kuitenkin lopulta valtava merkitys. En voinut uskoa, miten paljon asunnon fiilikseen vaikutti esimerkiksi se, että päätin järjestää olohuoneen johtokaaoksen! Puhumattakaan siitä, kun sain vetimet eteisen kaappeihin ja pääsin viemään vähän jo remonttitarvikkeita varastoon.

Viime viikon projektissa pääsin yhdistämään viime aikojen kaksi lempiasiaani eli kirjat ja kodinkunnostuksen, kun teimme Äiti & Eeva-luottotiimillä vihreään huoneeseen kirjahyllyn.

(En ole vielä päättänyt miksi tätä huonetta voisi kutsua, koska se toimii työhuoneena, harrastushuoneena, kirjastona ja siellä syödään myös illallista. Päätin siis ottaa mallia Menneestä maailmasta, jossa jokaisella huoneella oli nimi ja useimmiten se tuli seinien, verhojen tai tapettien väristä. Olkoonkin että Bridesheadin linnassa huoneita taisi olla muutama enemmän kuin minulla…)

Teimme kirjahyllyn palapelinä erinäisistä Ikean tuotteista. Lisään tämän postauksen loppuun tarkan selostuksen käytetyistä materiaaleista sekä siitä mitä teimme, jos jotakuta kiinnostaa samanlainen projekti. (Tekemisen tohinassa en tietenkään taaskaan muistanut ottaa yhtään making of -kuvaa.)

Halusin tähän huoneeseen vähän sellaista englantilaisen kirjastohuoneen tunnelmaa. Olin haaveillut isosta, klassisesta kirjahyllystä, jossa olisi alhaalla kaapit. Ne kuitenkin maksavat helposti tuhansia euroja ja ovat kerrostaloasunnoissa aika painajaismaisia liikutella. Epäilen, olisiko moinen mahtunut edes sisään eteisestäni. Olin nähnyt vastaavia Ikea hackeja somessa, ja koska minulta löytyi jo valmiiksi kolme vanhaa Billy-hyllyä, päätimme rakentaa hyllyn niiden ympärille.

Kaapeiksi valitisimme Ikean valikoimasta Havsta-kaapit, jotka olivat tyyliin sopivat, täyspuiset (!) ja mikä erittäin tärkeää, niissä oli valmiiksi korkea sokkeli, joten sitä ei tarvinnut erikseen rakentaa hyllylle.

Halusin pitää vihreän huoneen jatkossakin vihreänä, joten maalasin hyllyn tismalleen samalla sävyllä kuin seinä. Lopputuloksesta tuli mielestäni hurmaava ja aika ylellisenkin näköinen. Sain tähän huoneeseen juuri sellaista lämmintä brittiläisen kirjastohuoneen tunnelmaa, josta olin haaveillut.

Seuraavaksi tehtävälistalla on säätää kaapinovien saranat (inhokkihommaa, tehokkaasti välttelen) ja asentaa uudet koristelistat katonrajaan. Lisäksi metsästän parhaillani huoneeseen isompaa pöytää ja mattoa.

Lähitulevaisuuden hankintalistalla on vuodetuoli, josta saisi itselle lukunurkkauksen ja yövieraille makuupaikan. Ja jossain kaukaisuudessa siintää haave kakluunin kunnostamisesta takaisin käyttöön. Kyllähän englantilaistyyliseen kirjastoon täytyy saada nojatuoli ja takkatuli!

NÄIN KIRJAHYLLY SYNTYI:

Hyllyn yläosa koostuu kolmesta 80×106 cm Billy-hyllystä ja alaosa kolmesta 81×89 cm Havsta-kaapista.

Lisäksi tarvitaan yläosaan peitelistaa. Valitsin itse hyvin yksinkertaisen höylälistan, koska katonrajaan on tulossa melko koristeellinen lista, mutta jokin leveä profiililista olisi näyttänyt tässä myös upealta!

Irrotimme Billy-hyllyistä sokkelit ja leikkasimme käsisirkkelillä jalat lyhyemmäksi. Jätimme jalkoihin muutaman sentin pituutta, joka jää piiloon koristelistan taakse.

Hioimme kaikki pinnat hyllyistä ja kaapeista pienellä hiomakoneella. Käytimme hiomapaperissa karkeutta 180. Tarkoituksena ei ole hioa kaikkea vanhaa maalia pois, vaan se riittää että pinta on sen verran karkea, että uusi maali tarttuu siihen.

Valitsin, mihin kohtaan halusin kirjahyllyjen hyllylevyt ja merkkasin ne kohdat lyijykynällä. Kaikki muut Billy-hyllyjen reiät ja näkyvät ruuvinkolot kittasimme piiloon Helmi-kalustekitillä.

Kuivunut kalustekitti hiottiin ja kaikki osat maalattiin kahteen kertaan Teknoksen Futura Aqua 20 -kalustemaalilla, jossa on puolihimmeä kiiltoaste.

Maali on sävytetty Tikkurilan värikartan sävyllä V448.

Käytin maalaamiseen pientä mohairtelaa ja ovipeilien reunoihin tarvittaessa sivellintä. On tärkeää pyrkiä tekemään ohuita ja tasaisia kerroksia.

Maalin kuivuttua nostimme Billyt ylösalaisin Havsta-kaappien päälle. Billyt kiinnitettiin kaappeihin takaosasta naulauslevyillä ja pienillä ruuveilla. Tällä kiinnitystavalla kaappien kansilevy säilyi ehjänä, joten hylly on mahdollista purkaa osiin jos sille joskus tulee tarvetta.

Billyjen asetteluun Havsta-kaappien päälle kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska Havsta on sentin leveämpi kuin Billy. Kannattaa siis katsoa, että hyllyosan kumpaankin reunaan jää saman verran tilaa.

Billyt kiinnitettiin toisiinsa keskeltä kalusteruuveilla.

Yläosan peitelistat leikattiin jiiriin jiirilaatikkoa käyttäen. Listat kiinnitettiin Billy-hyllyihin pienillä kulmaraudoilla ja lopuksi maalattiin.

Valmis!

Aikaa tähän kannattaa varata pari päivää, sillä kalustemaalissa on pitkä kuivumisaika ja kerroksia vaaditaan kaksi.

Kesäyön unet
Kauneus kukkii keskeneräisyydessä

Saattaisit pitää myös näistä