Yhteistyössä Baileys
Järkkäsimme viime viikonloppuna pienet pikkujoulubileet Stellan ja Vivianin kanssa. Illan tarjoilut hoiti Baileys ja siitä inspiroituneena tein juhliin myös teemaan sopivan jälkkärin, jouluisen Baileys-piparijuustokakun.
Kakku oli hitti – eräillekin pakkasin vielä illan pikkutunteina mukaan jättipalan muovirasiaan… mahtoikohan selvitä jatkojen yli? No – tämä kakku toimii onneksi myös mousse-muodossa.
Moni kysyi viime viikolla ohjetta, joten tässä tulee, olkaa hyvä! Toivottavasti siitä on iloa teille muillekin. Baileys ja piparit ovat aika takuuvarma hittiyhdistelmä näin joulun alla.
Kysyisin, mitä tykkäsitte, mutta tässä postauksessa ei Valviran sääntöjen mukaan saa olla kommentointimahdollisuutta, koska siinä käsitellään alkoholia. Jos siis innostutte tekemään kakkua ja tykkäätte, lähettäkää minulle terkut telepaattisesti tai tulkaa ensi yönä uniini. Tuokaa juomaa, tarjoilen kakkua.
Baileys-piparijuustokakku
150 g piparkakkuja
75 g voita
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt)
1/2 dl + 1 rkl Baileys-likööriä
1,5 dl tomusokeria
100 g tummaa suklaata mahdollisimman hienoksi rouhittuna
koristeluun: tummaa suklaata
Murskaa piparkakut pieneksi muruksi, mieluiten yleiskoneessa, mutta voit toki käyttää myös jonkinlaista raskasta esinettä nuijimiseen. Sulata voi ja sekoita piparimuru ja voisula tasaiseksi massaksi.
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla (mitä pienempi vuoka, sitä korkeampi kakku, mutta vuoan koolla ei sinänsä ole väliä). Taputtele pipari-voiseos tiiviisti vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ainakin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi.
Sekoita yhdessä kulhossa tuorejuusto, 1/2 dl Baileysia ja tomusokeri tasaiseksi. Kuumenna pienessä kasarissa 1 rkl Baileysia kiehuvaksi, puristele liivatelehdistä liotusvesi pois ja laita lehdet kuumaan Baileysiin. Sekoita, kunnes ne ovat täysin liuenneet nesteeseen.
Kaada Baileys-liivate ohuena nauhana tuorejuustosekoituksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kääntele sitten joukkoon kermavaahto ja suklaarouhe.
Kaada seos piparipohjan päälle kakkuvuokaan, tasoita pinta sileäksi. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten vaikka yön yli.
Vuole ennen tarjoilua kakun päälle tummaa suklaata.
Kuvat Jarno Jussila