Mietin, miten esittelisin teille tämän piirakan. Sitten totesin, että mitä sitä kiertelemään.
Tämä piiras on härski. Se ei pyytele anteeksi mitään.
Ei sitä, että se sisältää kolmea erilaista juustoa, pekonia ja kermaa.
Eikä varsinkaan sitä, että se maistuu hiton hyvältä. Jos tämä piiras menisi karaokeen, se laulaisi I’m sexy and I know it.
Itse asiassa, me kaikki voisimme todennäköisesti oppia tältä piirakalta jotain itsevarmuudesta…
Olen vuoden mittaan tehnyt Crème Bonjourille reseptejä, ja tämä jouluunkin mainiosti sopiva ohje on niistä viimeinen.
En ole itse sinihomejuuston suurin fani – suhtautumiseni siihen on oikeastaan aika neutraali. Paitsi joulun alla. Silloin alan jostain syystä himoita sinihomejuustoa – suosikkini on sähäkkä stilton piparin ja viikunahillon kera.
Tässä piiraassa sinihomejuuston vahvuutta tasapainottaa mieto tuorejuusto, joten se voi maistua niillekin, joille sinihomejuusto on yleensä hieman liiankin ärhäkkää.
Pohjaan kokeilin voin ja oliiviöljyn sekoitusta, josta tuli timjamin kanssa piirakkapohjan makuun kiva pieni twisti.
Sinihomejuusto-pekonipiirakka
pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivattua timjamia
100 g Crème Bonjour Voi & Oliiviöljy (jääkaappikylmää!)
1 kananmunan keltuainen (jääkaappikylmä)
n. 2 rkl jääkylmää
vettä
täyte:
1 keskikokoinen purjo (vain valkoinen ja vaaleanvihreä osa)
150 g pekonia
loraus oliiviöljyä
170 g sinihomejuustoa
200 g Crème Bonjour maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt)
2 dl kuohukermaa
2 dl vahvan makuista juustoraastetta (esim. cheddar, vanha gouda, emmental)
2 kananmunaa
rouhittua mustapippuria
koristeluun:
tuoretta timjamia
Tee ensin pohja: sekoita kulhossa vehnäjauhot ja timjami. (Todennäköisesti et tarvitse erikseen suolaa, sillä rasvassa on riittävästi makua.) Laita rasva veitsellä tai teelusikalla pieniin paloihin ja nypi sormin jauhojen joukkoon, jotta saat kuvan kaltaisen muruseoksen. Toimi mahdollisimman nopeasti, jotta rasva ei lämpene liikaa.
Sekoita joukkoon kananmunan keltuainen ja vain sen verran jääkylmää vettä, että saat taikinasta muotoiltua pallon. Laita taikina jääkaappiin jäähtymään vähintään 30 minuutiksi.
Taikinan jäähtyessä valmista täyte: leikkaa purjo suikaleiksi ja paloittele pekoni. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja paista purjoa ja pekonia 5-10 minuuttia, kunnes purjo on läpikuultavaa ja pehmeää.
Murustele sinihomejuusto. Säästä 1/3 sinihomejuustosta koristeluun. Sekoita kulhossa keskenään tuorejuusto, 2/3 sinihomejuustosta, kerma, juustoraaste ja kananmunat. Sekoita joukkoon purjo ja pekoni. Mausta rouhitulla mustapippurilla (täytteeseenkään et todennäköisesti tarvitse enempää suolaa kuin juustot ja pekoni itsessään antavat).
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Painele täyte piirakkavuoan (halkaisija n. 22 cm) pohjalle ja painele pohjaan reikiä haarukalla. Paista pohjaa yksin 8-10 minuuttia.
Ota pohja pois uunista ja levitä täyte pohjan päälle. Ripottele loppu sinihomejuusto päälle ja laita takaisin uuniin 25-30 minuutiksi kunnes täyte on kevyesti ruskistunut.
Anna vetäytyä n. vartin verran ennen tarjoilua. Piiraan voi tarjoilla kylmänä tai lämpimänä, mutta omasta mielestäni se on lämpimänä parasta. Koristele tuoreilla timjaminoksilla.
Jösses!
Nyt en kykene miettimään mitään muuta kuin tätä piirasta karaokessa! Reiskan aurinkolaseissa!
Aurinkolasit oli hyvä lisä!
Voittaja on löytynyt!
…mutta mikä on tuo viini tuossa taustalla?
nim. pikkujoulujen suolavastuussa oleva
Heippa, viini ei välttis ole mikään mitä erityisemmin suosittelisin 😀 Hyviä pikkujouluja!
Oh My! Ho Ho Ho, pitää varmaan kokeilla tätä härskiä piirakkaa.
Kiitos Eeva ihanasta blogista, se on usein inspiroinut ja innostanut 🙂
Kiitos StellaW ja hyvää joulunodotusta!
Aivan törkeen hyvä piirakka. Kiitos. Eilen testattiin.
Ja iso kiitos mahtavasta blogista 🙂
Kiitos Jutta, kiva että tykkäsitte!
Tosi hauskasti kirjoitettu!
Onoas herkullisia kuvia, voisin noita jo ihastella pidemmän aikaa <3
Hih, ekaa kertaa kommentoimassa vaikka inspiroivaa blogiasi oon seurannut jo vuosia. Kiitos blogista, Eeva! Eilen tästä postauksesta inspiroituneena keittiössäni tuoksui pekoni ja purjo. Ah! Mutta kuinkas kävikään. Piirakka ei meinannut millään hyytyä ja ehdimme jo epäillä reseptiä.. Kunnes itse huomasin unohtaneeni täytteestä kananmunat kokonaan! No, maussa voitti sen minkä ulkonäössä (koiranruoka) hävisi! Aion tehdä uudelleen, ensi kerralla munan kanssa.
Voi kun tämä olisikin jäänyt tähän. Mutta eih. Yöllä kotiin hipsiessäni maistelin taas piirakkaa. Nam. Ja koostumuskin oli ihan piirakkamainen jääkaapissa vietettyjen tuntien jälkeen. Aamulla sängystä noustessani löydän piirakan keittiön pöydältä. Siinä se oli yönsä viettänyt! Saadakseni siis lisää, pakko testata uudelleen, paremmalla onnella!
Olihan se pakko testata. Tosin kävi niin, että homejuustosta osa hävisi jo pipareiden kanssa ja purjon korvasin sipulilla. Muokkailin ohjetta muutenkin vähemmän kermaiseksi, joten ihan niin härskiin lopputulokseen en päässyt 😉 Ja muna unohtui mulla pohjasta……rapatessa roiskuu. Kiitos inspiksestä!
Aattelin tehä tätä ylihuomenna kun tulee vieraita.
Semmonen pisti silmään että tässä kohdassa “Painele täyte piirakkavuoan (halkaisija n. 22 cm) ” pitäs varmaa lukee että painele pohja, eikä täyte niinku siinä ny lukee. Vai tajusinks väärin.
Taivaallisen ihanaa! Maistui mummusta taaperoon sukujuhlilla. Kiitos reseptistä!