Ruoka & juoma

Juhannusherkkuja (ja juhannuskuplia)

20.6.2018

Yhteistyössä La Chouette 

Kuulkaas sellaista olen tänään tullut julistamaan, että…

… jos aiot juhannuksena grillata halloumia, käy kaupassa viimeistään tänään. Halloumi loppuu aina kaupoista juhannuksena.
… kokeile kirsikoita suolaisissa ruoissa.
… yllättävää mutta totta: roseesamppanja on osuva pari grilliruoalle.
… grillattujen jättikatkarapujen marinoiminen ja grillaaminen on tosi helppoa, ja paras marinadi syntyy hetkessä.


chouettejuhannus-1-of-8.jpg

Vietän juhannusta perinteiseen tapaan – siis itselleni perinteiseen. Olen kaupungissa, varaan kaappiin pullon astetta parempaa kuplivaa ja jotain kesäistä ruokaa. Sen suurempia suunnitelmia en tee – olen jo kauan sitten oppinut, että olipa kyseessä vappu, joulu tai juhannus, juhlapyhäpaineet johtavat vain pettymyksiin. Sen sijaan juhla saa kulkea omia tutkimattomia teitään sen mukaan, millainen sää on ja ketkä muut tutut eivät ole paenneet kaupunkia mökille.Mutta siis, juhannuksen herkuista! Tänään tarjoilen teille kirsikka-halloumisalaattia ja grillattuja jättikatkarapuja ihan parhaassa (ja superhelpossa!) marinadissa.


chouettejuhannus-2-of-8.jpg

Ideasta tähän salaattiin on kiittäminen niitä Alkon hintalappujen pikkukuvakkeita, jotka kertovat minkä ruoan kanssa mikäkin viini sopii. Niissä nimittäin kirsikka kuvaa hedelmiä ja marjoja, ja juuri tuollainen kirsikka sattui olemaan La Chouetten roseeversion hintalapussa. (Punaiset marjat ovatkin klassinen makupari roseesamppanjalle, koska samaisia makuja voi usein löytää myös itse viineistä.)

Aloin miettiä, voisiko kirsikoita jotenkin yhdistää suolaiseen ruoanlaittoon. Käytän usein kesällä mansikkaa salaatissa etenkin fetan ja mozzarellan kanssa, joten miksipä ei kirsikoitakin? Kaveriksi halloumia, jonka suola, rasva ja rapsakka paistopinta suorastaan kiljuvat kaverikseen kuivia kuplia.


chouettejuhannus-8-of-8.jpg

Halloumi-kirsikkasalaatti

(4 annosta)

2 dl kvinoaa (kypsentämätöntä)
1 pkt halloumia
n. 100 g tuoretta pinaattia
250 g kirsikoita
1 avomaankurkku
kourallinen manteleita

kastike:

3 rkl hyvää neitsytoliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
suolaa
pippuria

Valmista kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä. Laita halloumi ainakin vartiksi likoamaan veteen, jotta juuston suolaisuus tasoittuu hieman.

Poista kirsikoista kivet ja puolita. (Minusta näppärin tapa on työntää kivi ulos syömäpuikon leveämmällä päällä ennen kuin kirsikan leikkaa puoliksi – työnnä kiveä syömäpuikolla kirsikan alapäästä ja se poksahtaa ulos kannan kohdalta.) Leikkaa avomaankurkku palasiksi ja rouhi mantelit kevyesti.

Sekoita keskenään kvinoa, pinaatti ja kurkku. Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää ne salaatin joukkoon.

Leikkaa halloumi viipaleiksi ja kypsennä grillissä tai paistinpannulla kullanruskeaksi. Lisää salaatin joukkoon. Ripottele päälle kirsikat ja mantelit.


chouettejuhannus-7-of-8.jpg

Tiedän että monia jännittää merenelävien valmistaminen, silloinkin kuin merenelävä on jotain niin simppeliä kuin katkarapu. Haluan nyt tällä ohjeella sanoa, että pelko pois – lupaan, että handlaat tämän ja teet vaikutuksen kesävieraisiin.

Jättikatkarapuja (tiikerirapu, scampi, mitä näitä nyt on) myydään pakastettuina sekä valmiiksi kypsennettyinä että kypsentämättöminä. Molemmissa tapauksissa ravut kannattaa sulattaa siivilässä huoneenlämmössä, marinoida ja sen jälkeen laittaa grilliin tai paistinpannulle muutamaksi minuutiksi. Helpompaa ja nopeampaa ei voisi olla!

Itse käytin tätä reseptiä varten raakana kypsennettyjä jättikatkarapuja joissa oli stailisti vielä kuoretkin jäljellä (löytyi Lidlistä, kaikista maailman paikoista! Se se osaa yllättää). Raakana pakastettujen katkarapujen käyttöä ei tarvitse jännittää, koska näiden kohdalla on varsin helppoa päätellä, milloin rapu on kypsä – se muuttuu harmaasta kauttaaltaan pinkiksi.


chouettejuhannus-6-of-8.jpg

Grillatut jättikatkaravut

(neljälle)

n. 300 g jättikatkarapuja (pakaste)
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl persiljaa silputtuna
jauhettua chiliä (tai chilikastiketta) maun mukaan
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
lisäksi: grillivartaita

tarjoiluun: silputtua persiljaa

Jos käytät puisia grillivarrastikkuja, laita ne veteen likoamaan. Laita pakastetut jättikatkaravut siivilään huoneenlämpöön sulamaan n. 2 tunniksi (rapujen koosta riippuen sulaminen voi kestää hieman pidempäänkin). Muista hyvä keittiöhygienia pakastettujen äyriäisten kanssa: älä käytä samoja välineitä tai työtasoja muiden ruokien valmistukseen ennen niiden puhdistamista.

Sekoita marinadin ainekset. Kun katkaravut ovat sulaneet, huuhtele ne siivilässä. Sekoita ravut ja marinadi, laita jääkaappiin ja anna maustua puolesta tunnista tuntiin.

Laita katkaravut vartaisiin ja kypsennä grillissä n. 3-4 minuuttia rapujen koosta riippuen (jos käytät valmiiksi kypsennettyjä katkarapuja, voi vähempikin riittää). Hyödynnä marinadi grillatessa. Vaihtoehtoisesti voit paistaa ravut myös paistinpannulla.

Silppua katkarapujen päälle tuoretta persiljaa ennen tarjoilua.


chouettejuhannus-4-of-8.jpg

Kun minulta kysytään vinkkejä grilliviineihin, kerron aina että oma suosikkini grilliruoan kanssa on roseekuohuva (tiedän, että monille ei maistu punaviini kesällä) ja juhlapäivänä se tarkoittaa yleensä roseesamppanjaa. Mielikuvissa se yhdistyy ehkä helpoiten mansikoihin ja macaron-leivoksiin, mutta ei ole koiraa karvoihin katsomista eikä viiniä väriin. Roseesamppanjat nimittäin tuppaavat olemaan samppanjoista maskuliinisimpia ja ne sopivatkin yleensä paremmin ruokajuomaksi kuin jälkkäriherkkujen kera.


chouettejuhannus.jpg

Kuiva kupliva leikkaa ihanasti rasvaisempien herkkujen täyteläisyyttä ja erityisesti roseessa on jotain, mikä tuntuu nauttivan aavistuksen hiillostuneesta mausta. Pääsin tämän jäljille joskus Espanjassa, kun tilasin kunnolla hiiltyneen paellan kanssa kylmää rosee-cavaa ja yhdistelmä oli suorastaan vastustamaton. La Chouette de Champillon eli pöllösamppanja on varmasti monelle jo tuttu (jokuhan ne pullot ostaa, kun kyseessä on Suomen myydyin samppanja!). Suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös suosikin roseeversiota, joka löytyy Alkon tilausvalikoimasta (mutta on usein saatavilla esim. Helsingin Stockan Alkosta). Se on valkoisen sisarensa tapaan samppanjaksi varsin kohtuuhintainen ja hinta-laatusuhteeltaan kerrassaan mainio. Täältä voit muuten vilkaista millaisissa maisemissa kuohujuomasi kasvavat, kun kirjoitin viimesyksyisestä matkastani Champagneen.

Stressittömiä mökkipakkailuja ja kaunista, kuplivaa, toivon mukaan aurinkoista juhannusta kaikille!

Voihan vinegretti
Zero waste -viikko: Ajatuksia

Saattaisit pitää myös näistä