Ruoka

Lohturuokien ykkönen: paras bolognese

1.1.2015

Flunssa sen kuin pitää naista pihdeissään – ärhäkkä pirulainen tämä, ei ole tajunnut lähteä hyvän sään aikana. Muutenkin olo oli tänään alavireinen, joten päätin lelliä itseäni lohturuokien ykkösellä.

Minulle sitä on ehdottomasti pasta bolognese. Pari kertaa vuodessa iskee silmitön himo. Yleensä juuri silloin kun olen kipeänä, masiksissa tai poden maailmantuskaa – tai kaikkia kolmea samanaikaisesti, kuten tänään.

pastabolognese-(2-of-2)

Vuosien varrella keittiössäni on muotoutunut aika mainio resepti – mukailee perinteikästä italialaista kaavaa. Tästä bolognesesta ei puutu makua, joten se maistunee niillekin joille perinteinen spakettijajauhelihakastike on vähän blääh.

Pari huomiota:

1. Kastikkeesta tulee sitä parempi, mitä pidempään maltat antaa sen hautua. Halutessasi voit pitää sitä kannen alla miedolla lämmöllä vaikka useita tunteja. Tai jos haluat heittäytyä aivan mahottomaksi, voit kiehauttaa ainekset ensin kasaan liedellä jykevässä padassa, jonka voit sitten siirtää n. 100-150-asteiseen uuiin hautumaan. Mutta ei tämän tarvitse olla mikään koko päivän juttu – jo puolessa tunnissa saa oikein maukkaan kastikkeen.

2. Sokeri tuo esiin tomaatin parhaat puolet. Cayenne-pippurin tarkoitus on tuoda makuun syvyyttä, ei niinkään tulisuutta.

3. Kannattaa käyttää kokonaisia kuorittuja tölkkitomaatteja murskan sijaan, niissä on yleensä parempi maku. Jos käytät murskaa, käytä hyvälaatuista ja hyvänmakuista – se on kastikkeen make or break, minusta jopa tärkeämpi kuin liha.

4. Pekoni.

5. Bolognesen kanssa suosikkiviinini on jokin marjaisa ja kevyt italialainen punkku, esimerkiksi raikkaammasta päästä olevat chiantit. Mutta ykkössuosikkini pasta bolognesen kanssa on kyllä kylmä Coca Cola tölkistä – nyt puhutaan sentään Kola-Kolun lempilohturuuasta.

pastabolognese-(1-of-2)

Pasta bolognese

(neljälle)

3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 porkkana
1 sellerinvarsi
muutama siivu pekonia
reilu loraus oliiviöljyä

400 g jauhelihaa (nauta tai sika-nauta)
1 tlk (400 g) kuorittuja kokonaisia tomaatteja
2 dl punaviiniä
2 tl sokeria
2 tl kuivattuja yrttejä (timjami, rosmariini, oregano, basilika)
hyppysellinen cayenne-pippuria
suolaa
reilusti mustapippuria myllystä

lisäksi: spagettia tai tagliatellea

Viipaloi valkosipuli ja leikkaa sipuli, porkkana ja selleri pieniksi kuutioiksi. Pilko pekoni. Kuumenna kattilassa reilu loraus oliiviöljyä ja lisää sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri ja pekoni. Kuullota ainakin 5 minuuttia tai kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sen jälkeen jauheliha ja ruskista. Lisää kaikki loput aineet ja anna kiehahtaa. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla välillä sekoitellen ainakin 30 minuuttia – mitä pidempään, sen parempi.

Muna on mukava juttu
Jouluinen porkkana-pekaanipähkinäkakku

Saattaisit pitää myös näistä