Kulttuuri Matkat

Mietteitä sähköisestä lukemisesta (+ 3 loppukesän kirjaa)

9.8.2015

Olen tänä kesänä toden teolla innostunut sähköisestä lukemisesta. Varmasti juuri tästä syystä olen lukenut viime viikkoina ahkerammin kuin vuosiin: jos tabletti jäi kotiin, sama kirja löytyy puhelimelta. Ja mihinkäs sitä nykyään ilman puhelinta lähtisi?

Olen omistanut tabletin vasta pari kuukautta, ja alkuun ruudulta lukeminen tuntui kieltämättä oudolta, ”leikkilukemiselta”. Kyseessä oli kuitenkin vain tottumiskysymys.

ekirja-(1-of-3)Jostain syystä sähköinen ja perinteinen paperilta lukeminen asetetaan usein vastakkain, ikään kuin pitäisi valita puolensa. Miksei voisi tehdä molempia?

Ostan ja lainaan edelleen kirjoja myös paperisena. Kirjat ovat ihania esineitä – rakastan sormenjälkiä, hiirenkorville taiteltuja sivuja, kahvitahroja ja, jos oikein tuuri käy, aiemman lukijan alleviivauksia ja marginaalihuomautuksia sivuilla. Sitä paitsi huomasin toissapäivänä yhden asian, jossa paperikirja on edelleen lyömätön: tabletilta ei voi lukea kylvyssä! Tai voi, mutta ei ehkä kannata.

Erityisesti reissussa e-kirja on tietysti ihan lyömätön. Mukana kulkee kokonainen kaupunginkirjasto, joka ei paina mitään. Ei ole  väliä, missä maassa matkustaa – aina saa lukemista juuri sillä kielellä, jolla haluaa, ja valikoimaa on enemmän kuin se paikallisen kirjakaupan englanninkielisen hyllyn Dan Brown 1 ja Dan Brown 2.

(Ymmärrettyäni e-kirjan ylivoimaisuuden viime viikolla Viron-reissulla ihmettelen todella, miten lähdin tähän hommaan tosissani mukaan vasta nyt… Vielä keväällä raahasin Meksikoon mukanani muovikassillisen pokkareita!)

ekirja-(3-of-3)

Tabletilta voin lukea hostellin dormissa, yöbussissa tai missä tahansa, jossa ei voi pitää valoja päällä. (Illalla käännän aina mustan yönäytön päälle, jolloin ruudun kirkas valo ei piristä ja häiritse nukahtamista.) Yksi yllättävä juttu on se, että minulle ei tule bussissa tai autossa huono olo, jos luen tabletilta, kun taas perinteistä kirjaa lukiessa tulee. En tiedä miksi. Ehkä selitys on isompi fonttikoko tai tabletin tasainen pinta.

Arvostankin tosi paljon sitä, että e-kirjassa saan määritellä itse fonttikoon – minulle on tosi hankalaa lukea pientä ja tiheää tekstiä, ja monet kerrat olen joutunut jättämään erityisesti pokkareita ostamatta liian pienen tekstin takia.

Myös kotona olen alkanut arvostaa e-kirjaa sen takia, että tavaranpaljous ei innosta. Aikaisemmin suhtauduin kirjoihin esineinä hirvittävän tunteellisesti. Ajattelin vuosikausia, että ylitsepursuileva kirjahylly olisi jotenkin tärkeä osa minua ihmisenä – nykyään tiedän, että minulle on paljon tärkeämpää se keveys ja vapaus, joka seuraa siitä, että tavaraa on vähän. Se, kuinka monta kiloa kirjoja omistan ei kerro siitä, kuinka paljon niitä rakastan tai luen.

ekirja-(2-of-3)

E-kirjojen ainoa huono puoli on se, että ei-fyysisinä tiedostoina ne tuntuvat joskus vähän kalliilta (tämä johtuu esim. siitä, että paperikirjojen ALV on 10 %, kun taas e-kirjojen 24 %. Toivottavasti tähän tulee pian muutos…) Onneksi e-kirjoista on kuitenkin usein tosi hyviä tarjouksia, ja usein niitä saakin vielä edullisemmin kuin pokkareita.

Kysyin blogini yhteistyökumppanilta Elisa Kirjalta pientä etua lukijoilleni ja he lupasivat kolmesta kesäkirjasta – 25 % kaikille lukijoilleni koodilla KIRJA25. Valitsin tietysti oma lehmä ojassa -tyyliin ne, jotka haluan itse seuraavaksi lukea:

kansi1

Paula Hawkinsin Nainen junassa. Tämä on nyt kuulemma tämän kesän se dekkari, joka kaikkien pitää lukea. Minulla on viha-rakkaussuhde tämän tyyppisiin kirjoihin – en ole varsinaisesti dekkari-ihminen mutta hypetyksen jälkeen uteliaisuuteni voittaa kuitenkin, jään koukkuun, valvon yöt lukemassa ja samalla hoen, että en mä edes tykkää dekkareista (vrt. tapaus Kiltti tyttö).

kansi3

Sadie Jonesin Ehkä rakkaus oli totta. Tätä aloin juuri lukea, ja kirja vaikuttaa aivan ihanalta. 60-luvun svengaava Lontoo ja teatteripiirit! Toivon jo, että tämän pohjalta tehdään brittiläinen minisarja, jonka puvustusta ja lavastusta voi kuolata.

kansi2

Antti Holman Järjestäjä. Fanitan Antti Holmaa häpeilemättä. Katsoin Kingiä aika pitkälti vain Antin takia (ja oikei, Hippu Kylbergin) ja hihittelen melkein päivittäin Antin jutuille Instagramissa. Mutta tiesittehän, että Holma on myös kirjailija? Teatterimaailmaan (tämäkin!) sijoittuva humoristinen esikoisromaani on saanut paljon kehuja. Itselläni lukulistalla heti Sadie Jonesin jälkeen.

Näistä kolmesta siis -25 % Elisa Kirjassa koodilla KIRJA25 (voimassa 23.8. asti.)

Ja jakakaas kokemuksia sähköisestä lukemisesta, kirjavinkkejä tai mitä vain lukemisesta muuten vain, tästä aiheesta on aina ihana puhua!

Santiagon kutsu
In between dreams

Saattaisit pitää myös näistä

  • Tämän kylän homopoika 9.8.2015 at 9:25

    Järjestäjä on ihan loistava! Holmalle tyypillisesti vähän sellainen, että kuuluuko tälle nauraa vai ei, mutta useimmiten nauroin silti.

    • Eeva Kolu 9.8.2015 at 6:49

      Jes, onpa kiva kuulla että kirja on hyvä. Odotan innolla 🙂

  • MarjaH 9.8.2015 at 10:10

    Itse löysin myös e-kirjat, kun aloin kulkea junalla enemmän. Ihanan kevyttä! Myös se, että voi lukea omassa sängyssä tummalla näytöllä on luksusta. Rakastan lukemista ennen nukkumaan menoa, mutta samassa huoneessa nukkuva lapsi vaikeuttaa sitä tavallisen kirjan kanssa.

    Kirjaston (https://www.ellibslibrary.com/collection) kautta saa myös lainattua e-kirjoja, mikä on tosi kätevä systeemi. Kirja on 2 viikkoa lainassa, jonka jälkeen se palautuu automaattisesti.

    • Minnie 9.8.2015 at 6:04

      Ensimmäistä kesää e-kirjoja ostanut ja lukenut kiittää lainauslinkistä. E-kirjat on niin käteviä täällä mökillä, ei tarvitse lähteä autolla parinkymmenen kilometrin päähän kirjastoon tai kirjakauppaan etsimään lukemista. Samoin pidän siitä, että voi lukea yöllä häiritsemättä miestä joka vieressäni nukkuu.

    • Marrrja 9.8.2015 at 6:41

      Kirjaston e-kirjoista löytyy myös Long Playn todella mielenkiintoisia pitkiä artikkeleita eri aiheista, mm. läheisen sairastumisesta dementiaan, oikeussalin arjesta ja kallojen muotoilusta ja sen vaikutuksesta käyttäytymiseen. Suosittelen lämpimästi!

  • Mirene 9.8.2015 at 11:01

    Täältäkin löytyy molempien formaattien kannattaja! Itse en tosin pysty lukemaan kuin lukulaitteelta (Kobo touch), tabletista ja kännykästä saan päänsäryn.

  • Tiina 9.8.2015 at 12:27

    E-kirja on pelastanut myös minut, koska asun maassa jossa kirjoja on huonosti saatavilla. Onko kokemuksia calibresta? Kuulin että sen avulla löytäisi hyvin e-kirjoja eri kielillä, mutta kuulemma alkuun se on hankala käyttää. Tarkoitan tätä: http://calibre-ebook.com/ En oo itse vielä kokeillut.

    • Eeva Kolu 9.8.2015 at 7:00

      Heippa, tuosta en ole kuullutkaan, eli ei kokemusta. Ostan itse suomenkieliset e-kirjat Elisasta ja englanninkieliset Amazonista.

      • Heinikki 10.8.2015 at 5:53

        Mä käytän Calibrea siihen, että saan esim. Elisa-kirjasta ostamani jutut lähetettyä Kindleen, ainakin siihen toimii ihan hyvin, vaikka käyttis vähän insinööri onkin 🙂 Itse en oikeastaan muitan kuin e-kirjoja enää lue ja luen nimenomaan Kindlellä (Kindlen Paperwhite), lukukokemus on vain ihan eri luokkaa kuin tableteilla (muista e-kirjojen lukemiseen tarkoitetuista laitteista en osaa sanoa), sitä ei tarvitse ladata kuin ehkä kerran viikossa + kirjojen ostaminen Amazonista käy kuin tanssi ja siihen on integroitu Goodreads. Itsekin aloin lukemaan ensin iPadilla, mutta sain Kindlen muutama vuosi sitten mieheltä joululahjaksi, voin käsi sydämellä sanoa, että se muutti mun lukuelämäni.
        Kiitos alennuskoodeista, käyttöön menevät!

  • Paula 9.8.2015 at 2:35

    Vähän aiheesta ja vähän sen vierestä. E-kirjat ovat itselleni vielä houkutteleva, mutta valloittamaton kokemus. Olen vielä vierastanut sähköisen kirjan ostamista, kun paikallinen kirjasto on pullollaan lukijoita odottelevia kirjoja. Mutta ehkä minäkin vielä. 🙂

    Olen pohtinut tabletin hankintaa, enkä millään meinaa päästä päätökseen, minkä niistä kaikista ostaisin. Omenaosasto ei ole minua varten, mutta mikä olisi. Olisiko sinulla vinkkejä tai suosituksia?

    • Eeva Kolu 9.8.2015 at 6:48

      Mulla on juurikin Apple eikä ikävä kyllä muista itselläni kokemusta. Samsung Galaxysta tuntuu moni tykkäävän!

  • iita 9.8.2015 at 7:30

    Kotonani vierailevat aina ihmettelevät, missä kirjahyllyni on. Muutamia keittokirjoja lukuunottmatta, en juuri opuksia omista. Yhtenä päivänä lukiessani kännykältä huudahdin ”hei missä mun puhelin on?” – olin alkanut siinä hetkessä suhtautumaan luuriini kirjana, enkä tajunnut piteleväni sitä kädessäni 😀

  • Jenni 9.8.2015 at 7:53

    E-kirjat ovat kätsänäppäriä! Itse hommasin vuosi sitten ihan lukulaitteen (kobo) joka on huippu. Tabletti tuntui vähän liian isolta ja kännykkä taasen pieneltä, joten kobo oli ihan nappiostos. 🙂

  • Voikukka 9.8.2015 at 8:15

    E-kirjat ovat kyllä erittäin näppäriä. Yritin käydä ostamassa Elisa Kirjalta pari kirjaa tuolla alennuskoodilla, mutta ei onnistunut. Tuli ilmoitus ”Koodi virheellinen tai käytetty”.

    • Eeva Kolu 10.8.2015 at 5:20

      Heippa, koodi tarkistettiin ja sen pitäisi toimia. Tarkistathan, että kirjoitit koodin isoilla kirjaimilla eli KIRJA25, pienellä kirjoitettuna ei toimi. Ja alennus on tosiaan voimassa näissä kolmessa kirjassa 🙂

  • Elina 9.8.2015 at 9:10

    Järjestäjä on kyllä hyvin kirjoitettu kirja, ja vieläpä paljon parempi kuin Putous. Alussa sille nauraa ja myöhemmin enää ei.
    Joskus tuntuu, että e-kirjojen lukemiseen tulee keskityttyä vähemmän. En tiedä mistä se johtuu, tai onko havainto oikea. Mutta jotain eroa siinä tunteessa on. Perinteisessä kirjassa hyvänä puolena on fyysisyys, se että pystyy tuntemaan paljonko luettavaa on jäljellä. Mutta koska kirjahyllytila loppui ajat sitten, e-kirjamahdollisuus on hyvä olemassa.

  • Avuton lukija 9.8.2015 at 9:53

    Ehkö hölmö kysymys, mutta mitä tarkotat mustalla yövalolla? Näytln kirkkautta vaan pienemmälle vai joku muu juttu?

    • Eeva Kolu 10.8.2015 at 5:19

      Ainakin tuossa Elisa Kirjan sovelluksessa voi klikata päälle yönäytön, jolloin ”paperi” muuttuu mustaksi ja teksti valkoiseksi. Se tehdään siis sovelluksen asetuksista, ei tabletin omista.

  • memmi 10.8.2015 at 5:06

    Näiden kommenttien lukemisen jälkeen musta alkaa tuntua, että oon ainoa, joka ei juuri e-kirjoista välitä. En oikein tiedä mikä siinä on, mutta en vaan tykkää. Meillä on välillä tenttikirjoja saatavilla sähköisessä muodossa, mutta jos mahdollista, niin metsästän aina paperisen version. Mulla on nähtävästi todella läheinen suhde kirjoihin, ne viehättää mua aivan liikaa. En ole materialisti, mutta kirjat muodostaa ison poikkeuksen tässä asiassa 😀

    • auringonkukka 10.8.2015 at 7:33

      Et oo ainoa..mä en oo koskaan lukenut ekirjaa, muutamaa tenttikirjaa on tullut selailtua, jos paperista ei juuri silloin saanut lainaan..mua ei harmita edelleenkään ottaa reissuun mukaan paria kirjaa (ja päiväkirjaa, muistikirjaa..) joten ehkä oon vaan vanhanaikainen. Lukuvinkit olivat kyllä mainioita, kiitos! Itse sain juuri pienen etsinnän jälkeen käsiini ja miltei saman tein lukaistua loppuun mahtavan visuaalisen Perillä kello kuusi, joka on mielestäni Laura Honkasalon paras romaani, suosittelen.

  • sanmarisan 10.8.2015 at 5:22

    Itsekin pidän perinteisistä kirjoista, mutta tänä vuonna olen löytänyt myös sähköiset kirjat. Juurikin Elisan kautta niitä ostelen. Uusia lukuhetkiä on tullut känny-padi -yhdistelmällä. Tälläkin hetkellä kimppakyydillä matkalla töihin ja ilman huonovointisuutta saan rauhassa uppoutua omaan maailmaani täällä takapenkillä.

  • kirahvi 10.8.2015 at 7:59

    Hei, kiva juttu, samat kirjat mullakin lukulistalla! Huomaathan kuitenkin, että Paula Hawkins ja Sadie Jones eivät ole kirjoittaneet kirjojaan itse suomeksi – olisi hyvä muistaa aina mainita suomentaja.

  • Anna 10.8.2015 at 8:04

    Minäkin tykkään enemmän perinteisistä kirjoista, mutta koska teen reissutyötä niin e-kirjat ovat olleet tuttuja jo pitkän aikaa. Jo mainituista syistä – niin kevyttä, kätevää, voi olla vaikka monta opusta mukana. Pädi on mukana kuitenkin, luen esim. Hesarin siitä reissussa aamupalapöydässä. Rannalle pokkari on parempi, ja hätävarana jos pädiltä akku loppuu.
    Reissuaspektin lisäksi e-kirjassa on se hyvä puoli, että nimikkeiden määrä on Amazonin kautta ihan toista luokkaa kuin paperiversioissa, eivätkä kirjat täytä hyllyä. Tuo alv-säännös on harmillinen, sekin varmasti vaikuttaa siihen, että suomalaisissa e-kirjakaupoissa tarjonta on paljon suppeampaa kuin ulkomaisissa. Edes nimikkeitä, jotka on käännetty ja ovat olleet suht suosittuja, ei välttämättä löydy. Se on sääli, suosisin mielellään kotimaista ja käännöksiä – on hienoa, että niitä tehdään.

  • Isa / Pilkkuun asti 10.8.2015 at 12:23

    Itse en ole vielä päässyt vielä sisään sähkökirjojen maailmaan. Luin edelliskesänä useampia kirjoja tabletilta, muttei se vaan tuntunut oikealta.

    Tosi kivat kirjat olet valinnut tähän kamppikseen! 🙂 Tunnistan itseni tuosta kommentistasi ”en ole dekkari-ihmisiä”, mutta kyllä tuo Nainen junassa kolahti minuun silti. Minulla on tulossa postaus siitä keskiviikkona, jos haluat sneak peakin 😉 Rakastin tuota Ehkä rakkaus oli totta -kirjaa, minkä luin itse asiassa juuri viime viikolla. Se saattaa olla uusi lempikirjani – ihan mieletön!

  • Mirja 10.8.2015 at 1:52

    Itse hankin e-kirjan alkuvuodesta muutettuani ulkomaille, kun en halunnut enää lisätä kodin tavara määrää ja tilata kirjoja. Paikallinen valikoima englanninkielisiä kirjoja on aika surkea. Olen tykännyt e-kirjasta tosi paljon, vaikka joskus aiemmin olin epäileväinen.
    Niitä on myös vesitiiviitä, jos haluaa lukea kylvyssä tai rannalla. Ainakin Kobolla on vesitiivis versio.

  • Sminki 10.8.2015 at 2:34

    Siis mitä hittoa! Mä en ole hirveän ahkera lukija mutta miksi nämä sun nostamat kirjat nyt kiinnostaa kaikki. Outoo.

  • Veera 10.8.2015 at 2:40

    Mä luen e-kirjoja puhelimella ja se on niin kätevää, kun ei tarvitse kantaa enää useampaa paperikirjaa varalta mukana (yksi kulkee aina mukana joka tapauksessa). Tykkään silti paperimuodosta enempi.

    Kolmesta kirjastasi ei oikein mikään tunnu itseäni kiinnostavalta, mutta meillä tuntuu olevan muutenkin aika erilainen kirjamaku. Itselläni on menossa nyt e-kirjana Juhani Ahoa ja seuraavaksi varmaan Lauren Weisbergeria.

  • Vihree 11.8.2015 at 10:07

    Jos olisin lukenut Holman Järjestää sähköisenä, olisin luultavasti painanut deleteä paljon ennen loppua! Paperisen sain väkisin sivuja kääntämällä loppuun, joten en odota Holman seuraavaa tuotosta.
    Aloin heti epäillä kesän ”se dekkariakin”… ehkä annan mahdollisuuden, mutta sähköolosuhteista johtuen luultavasti paperisena!

  • Reetta 11.8.2015 at 6:30

    Ostin just kirjakaupan tyhjäksi tässä eräänä päivänä, kun olin menossa kirjastoon, mutta se olikin kiinni! Että voisi kyllä harkita jotain lukulaitetta. Kirjat on hankalaa jätettä, kun niitä ei raaskisi heittää pois, mutta ei ole tilaa säilyttääkään. Toisaalta ihanimmat kirjat on saatava paperisina, niitä voi sitten lukiessa paremmin pussailla 😉
    Viimeksi olen lukenut Emma Hooperin Etta ja Otto ja Russel ja James (oi ihanuutta, suosittelen kaikille), Anni Kytömäen Kultarinta (suosittelen historia- ja metsäihmisille) ja Khaled Hosseinin Leijapoika (miksi en ole lukenut tätä aiemmin?). Hienoja opuksia kaikki.

  • Meri 13.8.2015 at 9:34

    Olisipa tuolla laaja valikoima myös tietokirjallisuutta, oppikirjoja ja ammattilaisten käsikirjoja. Lukisin mielelläni tenttiin bussissa kevyeltä kännykältä kuin tiiliskiven painoisilta järkäleiltä. 🙂

  • Maiju 13.8.2015 at 1:26

    Hep, e-avuttoman kysymys; voiko e-kirjoja lukea läppäriltä? En omista tablettia, ja puhelimen näytöltä en romaaneja jaksa ruveta lukemaan.

    • Eeva Kolu 13.8.2015 at 2:44

      Voi toki, tosin riippuen missä formaatissa ostat kirjan saattaa olla että pitää ladata jokin ohjelma koneelle.

  • Liinu 14.8.2015 at 6:03

    Hei! Olisin mieluusti kokeillut uutta tapaa lueskellä näin reissun päällä, vaan antamasi alennuskoodi ei näköjään toimikaan, koodi kuulema ”virheellinen tai jo käytetty” :/

    • Eeva Kolu 15.8.2015 at 9:50

      Hei, tuossa ylempänä jollain ollut sama ongelma, tsekkaapa olisiko siitä vastauksesta apua 🙂