Tyyli

Ihoihme

15.10.2015

Vihdoin hyviä uutisia ihonhoitorintamalta!

Olen aiemminkin maininnut, että kesällä kasvoilleni ilmestyi jotakuinkin yhdessä yössä paha akne. Olen kärsinyt näpyistä silloin tällöin, mutta en koskaan mistään edes etäisesti tähän räjähdykseen verrattavasta. Pahimpina hetkinä näytin siltä, että kärsin jostain eksoottisesta rokosta.

IMG_7759

Plop, plop, plop… mistä näitä plussapalloja oikein tulee? Edes puoli kiloa meikkiä ei auta peittämään pahimpia.

Ihoasiat ovat mutkikkaita ja niihin vaikuttaa moni asia – elämäntavat, ruokavalio, se, mitä elämässä on muuten meneillään… Aavistelen, että omalla kohdallani kyse oli henkisistä myllerryksistä, jotka heijastelivat ihoon. Kosmetologi oli samaa mieltä.

Tiedän, että moni on saanut akneen helpotusta ruokavaliomuutoksilla, mutta omalla kohdallani en usko sen olevan ratkaisun avain. En oikein jaksa uskoa, että ihoni olisi 80-luvulta asti ollut ok maidon kanssa ja yhtenä heinäkuun päivänä vuonna 2015 päättänyt, että nytpä näytetään sille ämmälle! Päinvastoin – luulen, että viimekeväinen ja -kesäinen ruokavalion liiallinen kyttäily oli osaltaan syynä akneräjähdykseen.

Olin jo oikeastaan hyväksynyt aknen kehoni merkkinä jostain ja ajatellut, että se menee kyllä ajan kanssa ohi. Mutta satuinpa löytämään apukeinon, joka on nopeuttanut prosessia huomattavasti. Sinkki!

sinkki-(2-of-2)

Syön sinkkiä muutenkin päivittäin, mutta kuulin, että akneen sinkkiä voi kokeilla  hevoskuurina. Lisäsin annostusta 22 milligrammasta 75 mg:n. Jo parissa päivässä tulehdus rauhoittui ihan silmin nähden.

Nyt vajaan parin viikon jälkeen tilanne on huomattavasti parempi. Vielä on piiitkä matka sileisiin poskiin, mutta uusia näppyjä ei ole enää ilmestynyt, jo olemassaolevat ovat pienentyneet huomattavasti eikä akne näytä enää tulehtuneelta. Merkittävin juttu on kuitenkin ollut se, että nyt osaan luottaa siihen, että asia on hoidossa. En siis mieti, hössötä ja stressaa aknen takia enää juuri lainkaan, mikä on varmasti vaikuttanut parantumiseen vähintään yhtä paljon kuin sinkki.

Otan aamulla 25 milligrammaa ja illalla 50. Isoa annosta sinkkiä ei kannata syödä kuukautta pidempään, sillä suuri annos sinkkiä voi alkaa syödä muiden hivenaineiden pitoisuuksia kehossa. Itse käytänkin nyt hevoskuurin aikana Bioteekin sinkkiä, koska siinä on mukana kuparia. Aluksi söin Solgarin sinkkiä, joka toimi myös erinomaisesti. Bioteekin sinkki on sinkkibisglysinaattia ja Solgarin sinkkipikolinaattia. Halvemmat sinkkivalmisteet ovat yleensä sinkkisitraattia. Niiden tehosta akneen en osaa sanoa.

Lisäksi aloin nyt syödä B5-vitamiinia eli pantoteenihappoa, koska sillä on myös saatu hyviä tuloksia aknen kanssa. Totta puhuen en osaa sanoa sen tehosta – sinkki yksinäänkin on tehonnut niin hyvin.

sinkki-(1-of-2)

Ihonhoidossa olen siirtynyt nyt täysin luonnonkosmetiikkaan. Olen jutellut ihotilanteestani paljon Katjan kanssa, joka pisti ihonhoitorutiinini ihan uusiksi. Ensimmäiseksi Katja kielsi tarmokkaasti kaikkien geelimäisten, vaahtoavien, epäpuhtaalle iholle tarkoitettujen pesuaineiden käytön ja ilmoitti, että tästedes Kolun kylppärissä pyöritellään naamaan puhdistusmaitoa tai -voidetta. Katja myöskin kehotti minua käyttämään Sukin ihoöljyä kosteutukseen. Puhdistusmaitoa ja öljyä akneiholle – ihan päinvastaista kuin olen tähän asti oppinut! Olen tällä viikolla testaillut öljyä myös puhdistuksessa. Teen kaksoispuhdistuksen neitsytkookosöljyllä ja Tata Harperin puhdistusmaidolla – iho tuntuu tykkäävän.

Tällainen lempeämpi lähestymistapa tuntuu toimivan – turha rankaista jo muutenkin kärsivää ihoa ärjyillä aineilla, jotka vievät viimeisenkin kosteuden ja suojan iholta pois.

Kosmetiikasta voisin kertoa myöhemmin lisää, muuten tästä postauksesta tulee kilometrin mittainen.

Summa summarum: syökäämme sinkkiä ja otetaan iisisti! 

Eteinen - where the magic happens
Viime aikojen hyviä

Saattaisit pitää myös näistä

 • A 15.10.2015 at 11:44

  Mielenkiintoista! Luonnonkosmetiikka olisi teininä kyllä tullut tarpeeseen. Juuri eilen mietin et iho ei ole ikinä ollut yhtä hyvä kuin nyt kun on mömmöt vaihdettu. Kärsin teini-iästä yli parikymppiseksi pahasta aknesta, joka alkoi hellittää pari vuotta sitten mutta näkyy poskissa varmaan ikuisesti. Nykyisin tulee oikeastaan vain valvomisviinifinni 🙂 Olen käynyt läpi kaikenlaista puolenvuoden antibiooteista lähtien (toivon, ettei niitä enää määrätä, en suosittele kenellekkään), maidottomuutta yms. Erilaisia voiteita. Mikään ei oikeastaan auttanut.. En ole varma paransiko ihon lopulta ikä mutta mistä uskon olleen apua, sinkkiä en ole kokeillut; d-vitamiinista (erityisesti talvella kun on pimeys), auringosta, itselle sopivan ruokavalion löytymisestä ja miedompaan kosmetiikkaan siirtymisestä. Ei kai rasva joka polttaa tekstiileistä värit pois voi olla hyvästä?! (vaikka taitaa olla teini-iän ja aikuisiän aknet on käsittääkseni aika erilaisia, lääkkeet voi siksi joillekkin olla just se pelastus!)

  • Eeva Kolu 15.10.2015 at 12:04

   Joo, mä en halua ollenkaan moralisoida ketään aknelääkkeiden käytöstä, itsekin harkitsin Roaccutan-kuuria, mutta onneksi nyt löytyi luonnollisempikin apukeino 🙂 Itselläni aurinko puolestaan tummentaa tuota akneen liittyvää tulehduksenjälkeistä liikapigmentaatiota joten läiskin SPF 30:ta naamaan näin syksylläkin!

   • Blue Peony 15.10.2015 at 12:18

    Roaccutankaan ei ole sellainen ihmelääke, jollaisena sitä markkinoidaan… Itse jouduin syömään teininä hevoskuurin sitä, koska akne oli niin vaikea, etten pystynyt pitämään paitaa päällä ilman, että selästä ja rinnasta vuoti verta ja märkää. Akne ei lähtenyt minnekään, mutta maksa-arvot alkoivat heitellä rajusti :-(. Vasta stressin helpottaminen ja luonnonkosmetiikka toivat avun.

 • Halina 15.10.2015 at 11:45

  Meillä oli ravitsemuskoulutuksessa vitamiini- ja hivenaine kurssilla esimerkkinä juuri akne, koska se on yksi suht helppo sairaus hoitaa vitamiineilla 🙂 muistaakseni meidän koulutuksessa suositeltii mm. Sinkki, seleeni ja e-vitamiini. Oli muitakin, mutta nuo muistan 😀 ja kannattaa tosiaan kiinnittää huomiota MITÄ merkkiä ostaa, marketti kamoihin en luottaisi, mutta esim life myy hyviä tuotteita. Vitamiinien lisäksi käytiin tietty läpi muu ruokavalio, uni ja stressin välttely 😀

  Muuten, ihan eri aiheeseen liittyen. Onko sinulla Eeva mitään tietoa eettisistä ja ekologisista vaatemerkeistä, joita valmistettaisiin esim. Suomessa tai pohjoismaissa? Katsoin eilen netflixistä The true cost dokkarin(suosittelen katsomaan jos ei ole nähnyt!) ja aloin miettimään että harvassa lukemassani blogissa ole törmännyt suomessa tuotettuihin vaattesiin jne. Onko niitä olemassa harvassa vai olenko vain tietämätön? Minua kiinnostaisi aihe kovasti ja ajattelin että kiinnostaisiko sinua tehdä blogipostausta aiheesta? Ja kiinnostaako sinua esim vaatteen eettisyys ja ympäristöystävällisyys kun ostat vaatteita?:)

  Itseäni kiinnostaisi tietää tästä lisää, koska itselläni löytyy mm h&m, vero modan, onlyn sun muiden pikamuotiketjujen vaatteita, mutta haluaisin osata valita jatkossa paremmin. Miten esimerkiksi yhdistää budjetti ja eettiset vaatteet?

  Apua tulipas pitkä kommentti, mutta toivoisin että joku tekisi tästä aiheesta jonkin ajatuksia herättävän postauksen ja sinun blogiai tuli mieleen, en tiedä miksi 😀 ehkä sen vuoksi kun olet puhunut muutenkin materian vähentämisestä ja esim lempivaatteisiin panostamisesta 🙂

  Kiitos kivasta blogistasi!:)

  • Eeva Kolu 15.10.2015 at 12:00

   Heippa Halina!

   Tämä on tosi hankala aihe ja joskus sitä on toki blogissakin sivuttu. Ongelma on siinä, että edes laadukkaampia ja kalliimpia merkkejä ostaessa ei voi olla varma vaatteiden tuotanto-olosuhteista, ne saattavat tulla samoilta tehtailta kuin halpaketjujenkin vaatteet. Ja toisaalta ”made in Finland” -vaatteenkin kangas tulee jostain, se että vaate ommellaan Suomessa ei vielä tarkoita sitä että koko tuotantoketju olisi eettinen. Toisaalta on vaikea löytää itseä miellyttäviä vaatteita pelkästään eko- tai eettisten merkkien mallistoista, ne kun ovat usein varsin trikoopainotteisia eivätkä muutenkaan aina ihan kaupunkilaiseen tyyliin sopivia.

   Oma ratkaisuni on nimenomaan ostaa vähemmän. Vaatteet ovat halpoja, koska ihmiset kohtelevat niitä kertakäyttötavaroina, jolloin niistä ei haluta maksaa. Ja kun vaatteista ei haluta maksaa, halpaketjujen täytyy tuottaa niitä yhä kovemmalla tahdilla ja halvemmilla kustannuksilla. Siksi ajattelen niin, että oma ratkaisuni on ostaa vain vähän ja ostaa sellaista, mitä oikeasti käytän, oli se sitten kallis design-vaate tai edullisen ketjun juttu. Jos ihmiset ostaisivat vähemmän ja olisivat valmiita maksamaan hieman enemmän, ei olisi vastaavaa painetta tuottaa koko ajan halvempaa ja halvempaa muotia yhä kestämättömillä tavoilla. Lisäksi ostan nykyään itse melkeinpä enemmän second hand -vaatteita kuin uusia.

   Ai niin ja jos haluat ihan konkreettista vinkkiä kivoista eettisistä merkeistä niin esim. Aiayu on ihana 🙂 Luotan myös esim. Samujin ja Marimekon tuotantoon, vaikka niitä ei valmistetakaan Suomessa.

   • EvaL 15.10.2015 at 2:04

    Marimekolla oli ainakin hirveästi ongelmia eettisyyteensä kanssa, toivottavasti ovat korjanneet asiaa. Ei siitä huolimatta käytän itsekin Marimekkoa, toivoisin niiden tuovan vaatetuspuolensa takaisin suomeen, vaikka ent. Arabian tehtaaseen. 😀 Suomijutskii löytää kauppa.yalo.fi toinen taas voisi olla weecos.com mutta itsekään en osaa sanoa kuinka eettisiä noiden tuotantoketjut on, sekä tietty vintagekaupat.

    Itse suosin vaatteissa monikäyttöisyyttä ja mukavuutta, sama paita pitää käydä töihin, vapaalle sekä illanviettoon. Itse näen että se on se tyytymättömyyden kierre vaan saa suhtautumaan hyviinkin asioihin kriittisesti. Että se saa jotenkin ihmiset shoppailee koko ajan lisää, mikään ei riitä. Shoppailulla täytetään tyhjiötä elämässään.

    • EvaL 15.10.2015 at 2:16

     Ai niin! Alunperinhän mun piti vastata tähän ihojuttuun! 😀 Akneen mulla auttoi suolasaippua, suihkun jälkeen naamalle + koko keholle tippa arganöljyä + erisanin emulsiorasvassa. Ja sitten meikin alle erisania + pikku nokare L’occitanen angelica hydra vital creamia. Mä en tiedä mikä tuossa erisanissa toimii mutta luonnonkosmetiikassa mättää oman atooppisenihottumani kanssa. Jopa Madaran pihlajarasvan jälkeen ihoni näyttää siltä kuin mua olisi purtu ympäriinsä. 😀 Kaikki on niin yksilöllistä.

   • Halina 15.10.2015 at 5:05

    Kiitos vastauksestasi!:) Itsekin olen ajatellut helpoimmaksi vaihtoehdoksi ostaa vaatteita esimerkiksi kirpputoreilta tai vaihdella vaatteita kavereiden ja siskon kanssa!:) sekä tietysti ostaa vain tarpeellisia vaatteita 🙂 kiitos merkkivinkeistä, käyn katsomassa ehdottomasti nettisivut!:)

    • Kake 15.10.2015 at 7:19

     Kannattaa tsekata suomalainen Nurmi Clothing. Valikoima on aika pieni, vaatteet ei ole (tietenkään) halvimmasta päästä, eikä kaikkea valmisteta Suomessa, mutta firmassa on mietitty vastuullisuutta kattavasti. Niiden nettisivuilla oli muistaakseni linkkejä aiheesta. Mulla on pari niiden alennuksesta ostettua neuletta, ajaton malli ja kestää käyttöä+pesua.

    • HANNA 16.10.2015 at 8:39

     Kantsii kurkata R/H:n valikoima 🙂 Sitä myydään nykyään Stockallakin.

  • Kivimäen Jenni 15.10.2015 at 12:00

   Kannatetaan! Tosi hyvä postausidea! 🙂
   Iho-ongelmat… tuntuu, ettei niistä pääse ikinä eroon. Ihan ensiksi pitäisi priorisoida rahaa itseensä sen verran, että raahautuisi kosmetologille.

 • TuuliH 15.10.2015 at 12:04

  Mulla oli sama ongelma viime keväänä. Näppylät ilmeistyivät sillä sekunnilla kun täytin 30v. Kauheeta! Sain kuitenkin hoidettua lääkärin määräämällä ihovoiteella, jossa on muuten myös sinkkiä.

  • Eeva Kolu 15.10.2015 at 12:06

   Kiinnostavaa! Muistatko, mikä oli voiteen nimi?

   • Pee 15.10.2015 at 6:04

    Weledalla on vauvojen pepulle tarkoitettu sinkkivoide, jota läiskin omiin näppyihin tarvittaessa iltaisin ja useimmiten tilanne on aamulla todella paljon parempi. Kannattaa kokeilla!

 • Kiki 15.10.2015 at 12:14

  Hei ilolla aina jaan tätä ihonhoito-ohjetta, mitä olen nyt noudattanut 23 vuotta eli iltaisin Sebamed-pesu kuivalle iholle haalealla ja rasvaiselle lämpimällä vedellä eikä mitään rasvoja yöksi! Ei mitään rasvoja eikä seerumeita siis, mainoshullutuksista huolimatta, piste. Aamuisin pesu Meine base-suolalla. Voipi olla, että olen lisäksi perinyt hyvät ihogeenit, mutta lapsenikin ovat näitä noudattaneet eikä tietoakaan acneista. Ovat poikia ja tyttöjä, nyt aikuisia ( 32, 30, 29 ja 25 v ) itse kohta 59 v ja todella tyytyväinen ihooni. Silloin AD 1992 sain tällä hoidolla sementtipölylle allergisoituneen ihoni rauhoittumaan ja hakeuduin Eila Hellgrenille missä käyn edelleen muutaman kerran vuodessa. Simple things are best 🙂 Voimia sinulle elämääsi.

 • kateliini 15.10.2015 at 12:22

  Hei! Sinkistä kuulemma on ollut apua monille. Itsekin aloin sitä vuosi sitten syödä. Kokeilu loppui lyhyeen kun aloin kärsiä pahoinvoinnista aina aamuisin. Mietin jo olevani raskaana kunnes google pelasti, sinkki ja pahoinvointi. Siinäpä ne ihmesanat, aamuisin kun aina sen tableton nappasin. Lopetin sinkin ja niin hävisi pahoinvointikin. Vinkkinä vaan jos joku muu samassa tilanteessa.

  • p.d 15.10.2015 at 1:02

   Mulla tulee sinkistä pahoinvointia vain silloin jos otan se tyhjään vatsaan, kannattaa kokeilla ottaa aterian yhteydessä (tai vaikka vasta aamiaisen jälkeen!). 🙂

  • Johanna K. 15.10.2015 at 1:12

   Joo, mulle on kans neuvottu ottamaan sinkki vasta iltapäivällä, koska aamulla ottaessa saattaa tosiaan aiheuttaa pahoinvointia.

 • Emma 15.10.2015 at 12:51

  Sinkille iso peukku! Tuttu lääkäri käyttää sitä ekstrakuurina myös flunssan uhatessa. Ei varmaankaan ihan täysin käypä hoito -suositusten mukaista, mutta kuulemma toimii!

  • I May Say 16.10.2015 at 10:26

   joku flunssalääke mainosti juuri apteekissa itseään sinkillä; kaipa se on sittenkin ok juttu 🙂
   flunssatonta ja puhdasihoista syksyä meille kaikille!

 • lairli 15.10.2015 at 12:56

  Voi tämä postaus ei olisi voinut tulla parempaan aikaan. Viimeksi eilen itkin ihoni huonoa kuntoa. En jaksa enää sitä että juuri kun ajattelen helpottavan, uudet patit ilmestyvät uuteen kohtaan. Olen näköjään syönyt ihan liian vähän sinkkiä ja tänään alkaa hevoskuuri! Toivon todella että se auttaa, koska 30 kynnyksellä en haluaisi enää murehtia ihoni kuntoa. Uskon myös siihen että henkisellä hyvinvoinnilla on merkitystä. Yritän nyt olla murehtimatta ja turvautua sinkkiin. Kiitos kuitenkin tästä.

 • Markka 15.10.2015 at 1:30

  Sinkki! Mikä hyvä uutinen. Itse täytin 30 pari vuotta sitten ja tosiaan, kuin yhdessä yössä, iho muuttui sota-alueeksi. Akne, mitä hittoa, eikö tässä nyt oltaisi virallisesti aikuisia?
  Nyt kyllä ihan varmasti menen ja ostan purkillisen sinkkiä. Ellei sitä jo kaapista vahingossa olekin.

 • Vivi 15.10.2015 at 1:43

  Iho-ongelmat on niin tuttuja… Tuntuu kyllä, että vaivat ovat hyvin yksilöllisiä ja itselle sopiva hoito löytyy vain kärsivällisesti kokeilemalla. Itselleni on ollut apua ammattitaitoisesta kosmetologista, joka on perehtynyt myös ruokavalioasioihin. Hydrafacial -ihonpuhdistushoito on melko kallis, mutta olen nyt puolitoista vuotta (!) käynyt siinä parin kuukauden välein ja näppylät (ei aknea, mutta muuta pikkunäppylää) alkavat lopultakin olla historiaa. Itselläni auttaa myös auringon valo. Pimeä talvikausi ja kuiva huoneilma eivät sovi iholleni. Geenini eivät ole sopeutuneet näihin olosuhteisiin, vaikka täysin suomalainen olenkin 😀

  Vaatteista: Lukekaa Outi Moilalan kirja Tappajafarkut. Erittäin painavaa asiaa halpatuotannosta. Itse ajattelen aika samalla tavoin kuin sinäkin Eeva. Yritän ostaa vaatteita (kalliita ja halpoja) joita voin käyttää pitkään. Enkä osta ns. ”lohtupaitoja” (= tänään oli kurja päivä, piristän siis itseäni uudella paidalla).

  • I May Say 16.10.2015 at 10:33

   lohtupaita, en ollut kuullutkaan 🙂 lohtusuklaa, -salmiakki, -viini sen sijaan ovat tuttuja juttuja 🙂
   lohdullista loppusyksyä!

 • sara 15.10.2015 at 2:24

  Hei Eeva! Ainakin weledalla on vauvoille tarkoitettua sinkkivoidetta (vaippaihottumaan), jota oon joskus itse yöksi levittänyt kasvoille..

  • sari 15.10.2015 at 5:42

   mahtava idea! omat lapseni ei enaa tarvitse peppurasvaa, mutta just sita weledan rasvaa on melkein kayttamaton putkilo kaapissa. Otan naamakokeiluun 🙂

 • Sennu 15.10.2015 at 3:23

  Inkuton mustaa saippuaa kannattaa myös kokeilla: hellävarainen, mutta tehokas. Ymmärtääkseni se tehdään afrikkalaisen perinnereseptin mukaan (ja auttaa muihinkin iho-ongelmiin kuin näppyihin?). (Itse olen ostanut sitä Ruohonjuuresta.)

  • Jeanette 15.10.2015 at 10:50

   Täälläkin liputetaan mustan saippuan puolesta (hiusten- sekä kasvojenpesussa). Rauhoitti omaa ärtynyttä ihoa antiseptisillä ominaisuuksillaan.

 • Nopnop 15.10.2015 at 3:56

  Iho-ongelmista on täälläkin kärsitty nyt jo noin vuoden verran. Vaivana on ollut suunympärysihottuma ja välillä kipeät finnit. Suunympärysihottumasta pääsin jo suurin piirtein eroon (siihen ei auttanut mikään mitä kokeilin!! muutettuani se sitten yhtäkkiä katosi) ja sain jo hetken nauttia suhteellisen hyvästä ihosta. Nyt jonkinasteinen akne on tehnyt paluun. Sinkkiä ostin jo, mutta pitääkin kokeilla ottamani määrän triplausta! Olen huomannut, että ihooni auttaa ainakin vähän (tai ei ainakaan pahenna) hellävarainen luonnonkosmetiikan puhdistus ja hyvin herkän ihon kosteusvoide, sekä finneille yöksi vauvojen vaippaihottumasinkkivoidetta (itsellä weledan). Afrikkalainen musta saippua lievensi vähän suunympärysihottumaa, joten pitääpä testata taas!

 • Noppa 15.10.2015 at 4:54

  Oisko sulla vinkata jotain hyvää akneiholle sopivaa meikkivoidetta tai bb-voidetta? En tiedä asiasta tarkemmin, mutta oon miettinyt tukkivatko perus silikonia sisältävät meikkivoiteet ihoa.

  Ootko muuten koittanut jojoba-öljyä? Ite tykkään siitä kovasti, se kosteuttaa mukavasti ja vähentää kiiltoa ihmeen hyvin sen jälkeen kun on ehtinyt imeytyä. Sen avulla oon onnistunut luopumaan puuterin käytöstä muuten kun juhlissa.

  Tää on muuten mun lemppari blogi, kiitos että pidät tätä! Lukisin mielellään lisää kosmetiikkajuttuja, vaikka tykkään kyllä syvällisemmistäkin jutuista :).

 • Minerva 15.10.2015 at 5:51

  Sinkki on hyvä munkin iholle. Suosittelisin kokeilemaan myös apteekista saatavaa sinkkivoidetta. Auttaa ainakin mulla, aina kun on tulossa uusi näppy, niin voidetta päälle ja se katoaa, hums.

  Käytän myös öljyä ja puhdistusvaahtoa meikinpoistossa, Patyka on paras!

 • Hanna 15.10.2015 at 6:19

  Kiitos Eeva mahtavasta blogista! Olen lukenut jo pitkään mutta nyt kommentoin ensimmäistä kertaa. Monesti aknesta syytetään ruokavaliota:suklaata,juustoja jne. Juttelin yhtä lehtijuttua varten aiheesta tätini kanssa. Ihotautilääkärinä hän kumosi täysin yhteyden ruokavalioon: aknen aiheuttaa stressi ja usein stressaantuneena herkut maistuu ja sitten helposti syyttää rasvaista ruokaa. Sain itse teininä omat näpyt kuriin Louis Widmerin Wicnelactilla ja perusvoiteella. Vieläkin,jos leukaan ilmestyy patti,niin töpöttelen siihen Widmerin täsmätuotetta. Niitä saa apteekista mutta jostain syystä saatavuus vaihtelee. Tsemppiä!

 • Kemmy 15.10.2015 at 7:47

  Suosittelen lisäämään pihonhoitorutiineihin vielä jo mainitun suolan ja lisäksi taianomaisen Konjac-sienen, jota käytetään puhdistuksessa apuna!

 • Tiina 15.10.2015 at 8:22

  Olen kärsinyt koko aikuisikäni (n. 18 v.-33 v.) aknesta ja joutunut turvautumaan myös antibioottikuuriin sekä Roaccutaniin, mutta ne paransivat ihon vain hetkeksi. Ainoastaan kahden raskauteni aikana olen ollut siloposki. Ah, mitä autuutta! Olen tuhlannut niiin paljon rahaa erilaisiin tuotteisiin ja kosmetologeihin – mitäpä sitä ei tekisi päästäkseen eroon itsetuntoa latistavista kipeistä ja rumista aknemöllyköistä! Mä sain avun Bion-tuotteista. En meinannut uskoa kun iho alkoi parantua hitaasti mutta varmasti. Sen jälkeen ei ole tullut enää kipeitä paukamia, vain muutamia valkopäisiä hormoninäppyjä. Käytän herkän (en rasvaisen!) ihon hoitosarjaa ja voin lämpimästi suositella tätä tuotesarjaa kaikille. Mutta kaikkihan on tosiaan yksilöllistä. Ennen Bionia sain avun myös apteekista saatavasta Pharma Nordin Bio-Selen+Sinkki-tableteista (90 kpl, syödään kuurina). Aluksi ihosta puski läpi kaikki epäpuhtaudut, mutta rauhottui ja puhdistui pian. Mulla on aina yksi paketti kaapissa varattuna jos ihokriisi iskee. Bionia olen käyttänyt jo pari vuotta ja toimii edelleen! 🙂 Tsemppiä kaikille aknen kanssa kamppaileville!

  • Ninni 16.10.2015 at 11:28

   Saipa monta kommenttia lukea ennen kuin törmäsin ensimmäiseen Bion-suositukseen! Täällä nimittäin toinen, jonka iho sai uuden elämän ko. tuotesarjan myötä. Ja käytin monta vuotta lääkkeitä, kun iho ei muuten pysynyt kunnossa. Lopetin lääkket kertarysäyksellä, kun otin Bionit testiin, enkä ole sen koomin joutunut iholääkkeitä syömään! Ja tästä on nyt kolme vuotta. Eikä Bion-tuotteet edes rasita kukkaroa! Taivaan lahja, sen sanon ja suosittelen ihan kaikille!

   Ensiapuna luomulaatuista, kuumentamatonta omenasiiderietikkaa kasvoveden tapaan aamuin illoin. Vedellä kostutetulle vanulapulle vähän etikkaa ja sitä taputellen/pyyhkien naamaputsin päätteeksi. Toimii – ja tästä aiheesta löytyy asiaa internetin täydeltä, varsinkin englanniksi googlaten. Samaa ainetta sitten salaatinkastikkeena sisäisesti, niin kaikki terveysvaikutukset tulee hyödynnettyä. 🙂

   Raikasta syksyä kaikille – iho-ongelmat on selätettävissä yllättävän helposti!

   – Ninni

   • Ninni 16.10.2015 at 11:29

    Ja vielä lisäys/painotus edelliseen kommenttiini: Ei siis tosiaan omenaVIINIetikkaa vaan omenaSIIDERIetikkaa. Niissä on vissi ero.

    – Ninni

 • Mia K. 15.10.2015 at 8:28

  Toki iholle öljyjä ♡ yleensä akne/näpyt kielivät liian kuivasta ihosta, vaikka kasvot olisivatkin ”rasvaiset”!
  Kokeileppa joskus Marja Entrichin Avocadoöljyä/porkkanaöljyä/vehnänalkioöljyä. Huippuja 🙂
  Ihanaa että oot löytänyt apua myös sinkistä.
  Aurinkoista lokakuuta!

  • Sennu 16.10.2015 at 5:50

   Öljyä liian rasvaiselle iholle – kyllä! Tämä ajatushan on ollut myös (vuosikymmeniä) Dr Hauschkan ihonhoidossa. Siellä kasvoöljy on nimenomaan tarkoitettu rasvaiselle & epäpuhtaalle iholle. Pahimpia virheitä näppyläisen ihon kanssa on käyttää tuotteita, jotka kuivattavat ihon pinnan niin, että se ei pääse uusiutumaan (jolloin kaikki ihosta poistuva pakkautuu huokosiin ikävin seurauksin). Dr Hauschkalla on myös ajatus, että iholle ei pitäisi laittaa YÖN AJAKSI mitään. Yöllä ihon pitää saada ”hengittää”, uusiutua omin voimin ja muutenkin toimia luonnollisesti. JOS joskus iho on sellainen, että sitä on ihan pakko hiukan rasvata yöksi, niin okei, mutta ainakin välillä on hyvä pitää näitä naturel-öitä 🙂

 • Sinkki 16.10.2015 at 5:12

  Otan sinkkiä tupla-annoksen kun tuntuu siltä että olen tulossa kipeäksi; ja se menee ohi – en oo koskaan kipeä! Sinkin vaikutus on tieteellisestikin todistettu.

 • Anna 16.10.2015 at 6:06

  Entäpä akupunktio?

 • Kaisa 16.10.2015 at 6:57

  Itsellänikin on ongelmallinen iho, ja olen nyt ystäväni vahvasta suosituksesta alkanut käyttää Puhdistamon OptiMSM-jauhetta (olen käyttänyt nyt noin kuukauden). Lisäksi aloitin sinkkitablettien napsimisen uudelleen. Vuosia, vuosia sitten jo kosmetologini suositteli sinkkiä ja hän vinkkasi myös helokkiöljykapseleiden tehostavan sinkin imeytymistä. Ihon puhdistuksessa olen itsekin siirtynyt luonnonkosmetiikkaan.

 • P 16.10.2015 at 10:56

  Moikka Eeva! Taitaa olla ensimmäinen kommentointikerta mullakin, joten täytyy samalla kiittää blogistasi! Pidän kielestäsi, kuvistasi ja ylipäätään tyylistäsi blogata 🙂

  Itselläni oli teini-ikäisenä akne, jonka pahimpaan tilanteeseen auttoivat silloin muutamat antibioottikuurit. Ikinä sen jälkeenkään ihoni ei kuitenkaan ole ollut näpytön, mutta kuitenkin meikillä lähes näkymättömäksi peitettävissä.

  Olen päälle vuoden ajan miettinyt tarkemmin päivittäistä ihonhoitoani ja vaihtanut joitakin tuotteita toisiksi – aluksi varovasti kokeillen, koska ihoni on tosi herkkä esim. parfyymeille jne -> ihottumaa. Huomasinkin, että ainakin itselle kaikista eniten ihon kuntoon vaikuttaa kosteustasapaino; kuinka tärkeää on kosteuttaa ihoa riittävästi omalle iholle sopivilla tuotteilla! Kosteutunut iho on ainakin itsellä merkannut tosi paljon parempaa ja sileämpää ihoa! 🙂 Herkän ihoni takia olen mieltynyt apteekkituotteisiin (Vichyllä aivan parhaat kosteusvoiteet omalle iholleni!), mutta olen viime aikoina ajatellut kokeilla myös luonnonkosmetiikkaa. Harmi vaan, että luonnonkosmetiikat on tosi usein parfymoituja…

 • Maija 16.10.2015 at 2:36

  Voi kun itsekin olisin vuosia sitten aknen puhkeamisen aikaan tajunnut, että ne epäpuhtaalle akneiholle tarkoitetut tuotteet eivät tosiaan sopineet ainakaan meikäläisen epäpuhtaalle ja jo valmiiksi kiiltelevälle iholle ollenkaan, vaan päinvastoin pahensivat tilannetta..

  Roaccutan-kuurin aikaan (jota en kyllä suosittelisi välttämättä kellekään: kaikki menettämistäni hiuksista eivät edelleenkään ole kasvaneet takaisin ja jos akne joskus rajoittikin sosiaalista elämääni, rajoittaa Roaccutanin aikana alkanut ylihikoiluongelma elämääni paljon enemmän) kuitenkin vaihdoin herkälle iholle tarkoitettuihin tuotteisiin, ja sittemmin vielä luonnonkosmetiikkaan, ja nyt iho pysyy kunnossa pelkällä puhdistusaineella ja kookosöljyllä aamuin illoin. Nopeimmin esim. kuukautisista tai ylimääräisestä sokerimätöstä johtuvat satunnaiset finnit taas katoavat aspiriinikuorinnalla: ihan loogistakin, onhan asetyylisalisyylihappoa niin monissa kalliimmissa näppylänpoistotuotteissakin.

  Ja tietysti luonnonkosmetiikkaakin luonnollisemmista suolavedestä sekä sitruunasta voi olla apua, vaikka riippuu melkoisesti toki siitäkin, mitä iho sitten loppujen lopuksi tarvitsee 🙂

 • MiLk 16.10.2015 at 4:36

  Itse sain toisenlaiseen iho-ongelmaan avun Sukista, toivottavasti toimii sullakin yhtä ihmeellisesti! Mietin myös vahvoja maitohappobakteereita (sellaisia kalliita b-vitamiinia sisältäviä apteekista), olisiko niistä sullekin apua?

 • Eetu 16.10.2015 at 5:26

  Veden käyttö mahdollisimman vähäiseksi ulkoisesti, neitsytkookosöljyä aamuin illoin kasvoille. Lisäksi (Möllerin) kalanmaksaöljyä 3 kapselia/ pvä. Iho, kynnet ja hiukset kiittävät!
  Jätin viljat vähemmälle ja maitotuotteissa siirryin hapanmaitotuotteisiin ainoastaan. Sokerit jätin ja hunaja on ainoa makeutusaine enää. Ihoni hehkuu ja näppylöistä ei enää ole harmia.
  Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista!

 • Mellu 16.10.2015 at 6:14

  Vinkkaan vielä MSM+C:stä. Jauhe, joka maistuu tosi pahalle, mutta on tehnyt taikojaan ainakin mun iholle. C-vitamiini siis lisää tehoa, joten jos käyttää pelkkää MSM:ää, niin kannattaa ottaa C vitamiinit jostain muusta.

 • HANNA 16.10.2015 at 8:43

  Mahtavaa että luonnonkosmetiikasta on apua. Katja on varmasti asiantuntija. Madaralla taisi olla mainoslause jonka sisältö oli että miksi käyttäisit ihollasi syntteettisiä aineita, kun olet itse 100% luonnollinen. Aika hyvä pointti.

 • EmmaGee 19.10.2015 at 2:06

  Täältäkin löytyy uskomattomia tuloksi sinkin syönnistä! Itse otan 22mmg tabletin joka aamu aamupalan yhteydessä. Hyvä vinkki, että annosta voi hetkeksi lisätä lähes triplasti! Tässä oman blogini postaus kokemuksista: http://www.lily.fi/blogit/pumpulielamaa/kokeilisiksa
  Jos haluaa tehonaamion, niin kannattaa kokeilla green tea matcha powderia kookosöljyn kanssa. 🙂 Siloittava ja puhdistava vaikutus.

 • Liina 25.10.2015 at 8:37

  Todella mielenkiintoista keskustelua. Itse olen kärsinyt aknesta koko aikuiselämäni eikä ongelma näytä helpottavan yli nelikymppisenäkään. Kuulin vasta, että proteinipatukoiden syönti saattaa aiheuttaa iho-ongelmia. Onko kukaan kuullut tästä? Napostelen nimittäin QuestBareja viikoittain..

 • Maarit 25.10.2015 at 5:27

  Sinkkiä kannatan minäkin! Sain siitä apua monikymmenvuotiseen akneen. Kelasin-sinkkiä käytin monta vuotta, on hyvä ja kohtuuhintainen, nyt käytössä Solgarin sinkkipikolinaatti. Ja kuten tuolla jo todettiin, auttaa sinkki C-vitamiinin kanssa reippaana annoksena myös flunssan torjuntaan.

  Törmäsin No Poo-ryhmään facessa jokin aika sitten ja sen innoittamana lopetin kasvojen pesun saippualla – tai Sebamedilla – kokonaan. Nyt olen muutaman kuukauden pessyt naaman ruokasoodavedellä ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Meikitkin lähtevät soodavedellä tosi hyvin. Kasvovetenä on suihkupulloon laimennettua omenasiiderietikkaa, josta siitäkin tuolla jo oli puhetta. Myös hiusten shampoopesua päivittäisestä olen pystynyt harventamaan ruokasoodaveden ja omppusiiderietikan ansiosta. Eli pesu ruokasoodavedellä, kunnon huuhtelu ja suihkaus omppua. Mulla on kelju lasimainen hiuslaatu ja hiukset ovat nyt paljon paremmin käsiteltävät kuin kemikaalihoitoaineilla hoidettuna. En tiedä varmasti vielä, miten juotava savi mun superrasvaiseen ihooni vaikuttaa, olen siihenkin hurahtanut äskettäin. Ainakaan mitään haittaa siitä en ole huomannut olevan. Kokeilu jatkuu…

 • Marika 27.10.2015 at 7:34

  Mulla kans naama välillä ollut todella kauheassa kunnossa aikuisiällä.Koitin vaan lotrata entistä tujummilla aineilla.Näpyt vaan lisääntyi.Nyt oon jonkin aikaa käyttäny herkälle iholle tarkotettua puhdistusvettä sekä ruokasoodaa ja toimii!Ihon pintakuivuuskin on hävinnyt.

 • Anna 30.10.2015 at 9:23

  Oma ongelmani on syksyn myötä hermostunut perioraalidermatiitti, mutta hormonaaliseen akneenkin olen yhden Roa-kuurin joutunut syömään (omalla kohdalla toimi eikä sivuvaikutuksia juuri ollut, mutta toiste en halua sitä). Se on jännä että lääkärit sanoo ettei ruoalla voi vaikuttaa, mutta ruoastahan me vitamiinit saadaan? Onhan Roaccutankin A-vitamiinijohdannainen (!!).

  Noita herkistymisiä ruoka-aineille ja kosmetiikalle voi kyllä tapahtua milloin vaan elämän aikana. Koko ajanhan meissä tapahtuu fysiologisia muutoksia, myös suolistofloorassa. Itse olen iän myötä valitettavasti tullut yhä herkemmäksi, esimerkiksi lehmänmaidon sietokykyni oli ennen ihan eri luokkaa. Ihonhoitotuotteille allergisoituminen tapahtuu puolestaan usein niin että pitkäaikainen käyttö vähitellen herkistää, ja lopulta paha reaktio voi tulla yhdessä yössä vaikka kuinka tutusta luottotuotteesta.

  Vaikka ihosta ei kannata liikaa stressata, on omaan ihoon hyvä tutustua ja miettiä mitä se oikeasti tarvitsee, eikä vain mitä markkinavoimat suosittelee. Esim. apteekin perusvoiteissa on melkoista huttua! Oma filosofiani on pikkuhiljaa muotoutunut luolamies-suuntaan, eli mitä vähemmän purkkeja, sen parempi. Olen huomannut, että herkkä ihoni voi parhaiten kun saa vaan olla ja kun syön hyvin. Käytän tällä hetkellä puhtaita mineraalimeikkejä, sheavoita, otsonoitua oliiviöljyä ja puhdistukseen Meine Base-suolaa sekä misellivettä. En laita kasvoille mitään missä on natriumlauryylisulfaattia eli SLS:ää ja mineraaliöljyjä, niille olen juurikin ajan myötä allergisoitunut (mm. täällä infoa kemikaalicocktail.blogspot.fi/2009/06/muistamineraalioljy-kosmetiikassa-on.html). Lisäksi minulle C-vitamiini, joka vähentää infektioherkkyyttä, on tosi tärkeä, samoin kuin sinkki, B-vitamiinit ja kasviperäiset omegat. Täällä kommenttiboksissa puolestaan mainitut mustasaippua ja Konjac-sieni oli molemmat todella pahasta iholleni, mustasaippua kirveli jo kämmenissäkin. Nää on kuitenkin niin yksilöllistä mikä auttaa, joten kokeiluihin kannattaa lähteä oman ihotuntemuksen kautta varovasti… Kaunista syksyä ja vinkkaa jatkossakin jos joku ihmetuote löytyy!