Jouluinen porkkana-pekaanipähkinäkakku

Minusta tällaiset kuivakakut ovat kovin väärinymmärretty genre – ehkä siksi, että suomenkielisessä nimessä on juurikin se sana kuiva, kun tavoitteena on saada aikaan kaikkea muuta kuin kuiva kakku.

Toinen syy on varmaan näiden kaakkujen vaatimaton ulkonäkö verrattuna moniin muihin. No, ei ole koiraa karvoihin katsomista, eikä kakkua korppujauhotukseen. Kuten olen monta kertaa todennut, itse pidän tällaisista yksinkertaisista, hiljaisesti hurmaavista kakuista enemmän kuin niistä joiden täytyy huutaa herkullisuuttaan koko maailmalle seitsemällä eri suklaahipulla ja kolmella kuorrutekerroksella.

Ei-kuivan kuivakakun salaisuus on yksinkertainen: öljyä, ja reilusti. Voilla saa kuohkean kakun, mutta öljyllä mehevän, tiiviin ja kostean. Just the way I like it.

reseptit21

Jouluinen porkkana-pekaanipähkinäkakku

3 1/2 dl raastettua porkkanaa (käytä normaalia raasteterää, älä sellaista hienoa, joka tekee ihan pientä raastetta)
1 1/2 dl pekaanipähkinöitä

2 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl rypsiöljyä (tai muuta neutraalin makuista öljyä)

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua kuivattua inkivääriä
1/2 tl suolaa

päälle:

100 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt-)
2-3 dl tomusokeria
1/2 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta
kourallinen pekaanipähkinöitä

lisäksi:

nokare voita
korppujauhoja

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka. Rouhi pekaanipähkinät kevyesti.

Sekoita keskenään kananmunat, sokeri ja rypsiöljy. Munia ei tarvitse vatkata vaahdoksi, riittää että sekoitat niiden rakenteen rikki.

Sekoita toisessa astiassa keskenään jauhot, sooda ja mausteet. Yhdistä märät ja kuivat aineet ja kääntele joukkoon porkkanaraaste ja pekaanipähkinät. Vältä sekoittamasta taikinaa enemmän kuin on tarve – sekoita siis vain sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista n. 45-55 minuuttia. Testaa kypsyys hammastikulla.

Ota tuorejuusto hetkeksi huoneenlämpöön lämpenemään. Sekoita keskenään tuorejuusto, sitruunankuori ja 2 dl tomusokeria. Lisää tarvittaessa tomusokeria, jos haluat jämäkämmän kuorrutteen. (Myös tuorejuuston lämpötila vaikuttaa – kylmästä tuorejuustosta tulee tönkömpi kuorrute.)

Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Rouhi pekaanipähkinät ja ripottele kuorrutteen päälle.

Huom: kakun voi mainiosti tehdä jo edellisenä päivänä – se jopa paranee yön yli lepäiltyään. Kääri kuorruttamaton kakku kelmuun, laita jääkaappiin ja kuorruta vasta ennen tarjoilua.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *