Simpukoiden aika

simpukat-(1-of-9)

simpukat-(6-of-9)

Oli synkkä ja myrskyinen yö…

… kun lainasin naapurista viiden litran kattilan ja haudutin kaksi kiloa sinisimpukoita.

simpukat-(2-of-9)Olen vuosien saatossa kokeillut jos jonkinmoista tapaa tehdä simpukoita – on ollut kookosta, chiliä ja currya ja vaikka mitä – mutta loppujen lopuksi paras on  aina se perinteisin ja yksinkertaisin: simpukat ranskalaisittain, valkoviinissä haudutettuna.

Valkoviinissä haudutetut simpukat ovat helppoudessaan seuraavana heti pizzan tilaamisen jälkeen – ja nopeudessa voittavat senkin. Iso padallinen sinisimpukoita herättää vieraissa kuitenkin enemmän ihastuneita huokauksia kuin Pizzataksin laatikko. (Tiedän, koska olen kokeillut kumpaakin.)

simpukat-(8-of-9)

simpukat-(3-of-9)

Simpukat ovat roisia ruokaa, ja minusta niille täydellinen pari on belgialainen kalja tai ranskalainen sauvignon blanc. Tällä kertaa illallispöydässä oli jälkimmäisiin lukeutuva Fumées Blanches -valkkari, jota kaadoin lasien lisäksi myös simpukoiden liemeen. (Viinit saatu blogin kautta.)

Hanki kyytipojaksi hyvää leipää – liemi on älyttömän hyvän makuinen, joten haluat varmasti jotain, mitä siihen voi dippailla.

simpukat-(4-of-9) simpukat-(7-of-9) Simpukoissa kivaa on paitsi se, että ne ovat helppoja ja hyviä, myös hauskaa ja sosiaalista syötävää. On aina plussaa, kun saa syödä sormin ja läiskiä rippeitä yhteen isoon astiaan. Vähän vaihtelua tavanomaiseen, paljon naurua ja sopivasti roiskeita – juuri niitä pimeänä vuodenaikana illallispöytään kaipaa.

simpukat-(5-of-9)

Simpukat valkoviiniliemessä

(2-4 annosta)

1 kg eläviä sinisimpukoita

2 keskikokoista salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
loraus oliiviöljyä

3 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl voita
nippu persiljaa

Simpukat myydään nykyään yleensä valmiiksi putsattuina, mutta jos simpukoissa näkyy kuorissa likaa tai kuorten välistä pilkistäviä partoja (sellaista naavan näköistä), nypi ne pois ja harjaa kuoret juuresharjalla.

Kopauta avonaisia simpukoita kevyesti pöytää vasten. Jos kuori sulkeutuu, simpukka on elossa. Jos kuori jää auki, heitä simpukka pois.

Pilko salottisipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna isossa kattilassa oliiviöljyä ja kuullota sipuleita 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Lisää sen jälkeen valkoviini, simpukat, voi ja persilja kattilaan. Laita kansi päälle ja hauduta n. 5 minuuttia (simpukoiden ei tarvitse peittyä liemeen – ne kypsyvät höyryssä). Ravista välillä kattilaa hauduttamisen aikana.

Tarjoile simpukat hyvän maalaisleivän ja halutessasi valkosipulimajoneesin kera.

Kommentointi suljettu Valviran ohjeistuksesta.


Comments are closed here.